09.09.2023

Промовисани најмлађи официри Војске Србије
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој је у прве официрске чинове промовисано 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.Председник Вучић, том приликом, обраћање је започео речима војводе Мишића који је рекао „да се у рату лако губи глава, али се једнако лако губи и образ“.- Драги потпоручници, говорићу из срца, знајући колико је тешко време и велико бреме пред вама. Обраћам вам се и као неко ко би по годинама могао да вам буде отац и као неко ко добро зна са каквим се проблемима наша земља данас суочава и који су све изазови пред нама. Лепо је и часно бити војник Војске Србије, лепо је и часто служити својој отаџбини, ничег лепшег и часнијег нема, али вам тај посао неће бити лак – истакао је председник Вучић и додао да ће им кадетски дани остати у најлепшем сећању.

Председник Вучић најмлађим официрима захвалио је што су одговорно и озбиљно приступили том послу.- Хвала вам што данас можемо много тога да очекујемо од вас у будућности и што од вас можемо много тога да тражимо, хвала вам што вам није било тешко да и по киши и сунцу, ветру и снегу обављате своје нимало лаке задатке, увек отаџбину стављајући испред свега. Када сам рекао тешко време и велико бреме на вашим плећима, мислим на ситуацију у свету и региону за коју нисмо ни криви ни дужни. Ми војску градимо и вас смо школовали да бисте били одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да му је Србија лак плен. Зато војске и постоје. Зато улажемо много више него икада – истакао је председник Вучић.

Према његовим речима, животни стандард припадника наше војске данас је много бољи и већи, али се на томе неће стати и проблеми ће наставити да се решавају.- И неће ваши родитељи морати да брину хоћете ли да преживљавате и да ли ћете бити подстанари наредних 10, 20 или 30 година - нећете! Све те проблеме ћемо да решавамо, али оно што је за нас важно то је да ви знате да морамо увек и у сваком тренутку да будемо спремни да заштитимо и сачувамо своју земљу и отаџбину. И није нама лако ни да вас наоружавамо и опремамо, јер кад хоћемо да купимо опрему на Истоку, не можемо, јер нам не дозвољавају са Запада, кад хоћемо да купимо опрему и оружје на Западу, не можемо јер вас питају - а шта ће вам то оружје и опрема. И баш их брига што свакога дана из региона можете да чујете како би хтели да виде Србију што слабију и није проблем ни то што се сви остали наоружавају, увек је проблем када Србија само жели да буде одвраћајући фактор – оценио је председник Републике.  

Србија ће дати све да сачува мир, поручио је председник Вучић.- Али ви, драги потпоручници, официри, увек морате да знате да само својом снагом и својом храброшћу, марљивошћу, одговорношћу и озбиљношћу можемо себе, своју земљу и свој народ да сачувамо. И не смемо да показујемо слабост и не смемо да показујемо да су нас победили тиме што су нам направили безброј бирократских препрека да будемо снажнији и јачи. Наставићемо да развијамо своју индустрију, наставићемо да дајемо све од себе да будемо свој на своме и да никоме не падне на памет да Србију нападне. И верујте ми на реч, сами ћете видети - бићемо све јачи, а ми јаче појачање од вас нисмо могли да добијемо. Не постоји оружје и оруђе које вреди више од ваше памети и од ваших срца. Хвала вам на труду, хвала вам на енергији и хвала вама родитељи што сте подржали своју децу да служе отаџбини Србији, а ми ћемо учинити све да вам будемо од помоћи. Нека живи Војска Србије! Живела Србија! – поручио је председник Вучић.На почетку данашње свечаности, рапорт председнику Републике предао је начелник Војне академије професор пуковник др Срђан Благојевић, а након читања Указа, председник Вучић најбољим кадетима уручио је официрске сабље са посветом – симбол официрске части.

Пуковник Благојевић је истакао да је Војна академија и ове године извршила свој часни задатак, додајући да су у строју данас кадети завршних година спремни да приме Указ председника. Њих, како је нагласио, одликује одлучност, храброст и оданост нашој Војсци и нашој држави – њихове мишице су снажне, воља јака, корак сигуран, а Војна академија је гарант њихових официрских компетенција.

У прве официрске чинове промовисано је 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије. Војну академију завршило је 148 кадета и кадеткиња 143. и 144. класе Војне академије, међу којима је 10 кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и два кадета из Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Медицински факултет ВМА завршило је 27 младића и девојака 9. класе Медицинског факултета ВМА.Према речима ректора Универзитета одбране бригадног генерала проф. др Бобана Ђоровића, следећи дугу традицију војног школства у Србији, а нарочито васпитно-образовни идеал који војника и официра посматра као целовиту, складно развијену личност, тај Универзитет старао се да кадетима пружи релевантна научна знања, војно васпитање примерено официрском позиву и завидан ниво обучености.

- Циљ нам је, између осталог, био да сваки кадет и кадеткиња, развије своје умне, моралне и психо-физичке способности до нивоа који захтева први официрски чин, и преко тога, до максималних граница личних могућности сваког кадета понаособ, и то у институцији која стоји на плодоносном споју академског и војничког, и у којој српски војни етос живи и потврђује се свакодневно. Истовремено, Универзитет одбране настојао је да одржи висок ниво научно-истраживачке делатности – нагласио је генерал Ђоровић честитајући најмлађим потпоручницима Војске Србије.Најбољи кадети Војне академије су Ђорђе Пешић – први у рангу у виду Копнене војске, са општим успехом 9,62, Виктор Теодосић – први у рангу у виду Ратног ваздухопловства и ПВО, са општим успехом 8,85 и Милица Маринковић – прва у рангу у службама, која је остварила општи успех 9,48. Најбоља кадеткиња Медицинског факултета ВМА је Дијана Ђокић, са општим успехом 9,91.

Најуспешнији, потпоручник Ђорђе Пешић обраћајући се у име кадета класа које су данас промовисане, истакао је да официри Војске Србије, од првих корака уче како да усправно носе терет најтеже и најлепше службе отаџбини и одговорност за живот сваког човека који својом отаџбином зове Србију.- У име целе класе кажем - било је задовољство корачати овим, нашим путем. Храбрили су нас родитељи, породице и пријатељи, без њих, многи не би успели. Наши наставници, професори и командири били су уз нас и научили нас ономе што сада знамо. Захваљујући њима, ми данас стојимо одговорно и чврсто пред вама и пред Србијом. Питање части за српског официра у сржи је свих питања. У прошлост загледани, историјом надахнути, будућност не видимо у лепшим и лагоднијим временима, него у вечном смислу опстанка и трајања нашег народа, његове слободне државе, његове витешке војске и културног наслеђа – поручио је потпоручник Пешић.Ваздухоплови Војске Србије, и овога пута, увеличали су дефиле најмлађих потпоручника и кадета Универзитета одбране, а београдско небо надлетали су авиони МиГ-29, Орао и Ласта, као и хеликоптери Ми-35, Х-145М и Ми-17.
 
- Нашим најмлађим колегама честитамо први официрски чин. Служите часно свом народу и будите понос своје отаџбине. Живела Србија! – поручио је промовисаним потпоручницима мајор Никола Михаиловић, један од пилота.У културно-уметничком делу програма наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, Репрезентативни оркестар Гарде и Културно уметничко друштво "Копаоник" из Лепосавића, а међу нумерама које су изведене могле су се чути и „Српкиња“, „Ој Србијо мила мати“, „Еј Горо Горо Зелена“ и „Марш на Дрину“.

Свечаној промоцији потпоручника присуствовало је највише државно и војно руководство, представници дипломатског кора, делегације оружаних снага пријатељских и партнерских земаља и верских заједница, породице и пријатељи промовисаних потпоручника и многобројни грађани.
 
И овога пута, чланови породица, родбина и пријатељи најмлађих официра Војске Србије са радошћу су ишчекивали тренутак када ће шапке полетети у ваздух.Кристина Рауковић дошла је из Републике Српске како би својој пријатељици Марини Бојиновић честитала први официрски чин.
 
- Осећам се препоносно, већ плачемо. За наш крај је ово огроман успех. Данас имамо разлога да будемо поносни и срећни – рекла је Кристина.
 
Стефан Грбић, поносан на своју девојку која је данас завршила Медицински факултет ВМА, дошао је на свечану промоцију да јој честита потпоручнички чин.- Прелепо се осећам. Поносан сам и срећан. То је за њу био велики изазов - шест година у којима је било доста одрицања. Данас сам ту да је подржим и додатно јој улепшам овај дан – рекао је Стефан.
 
Јово Сукур са породицом је дошао из Куле како би свом братанцу честитао завршетак школовања на Војној академији.- Као породица смо дошли да прославимо завршетак школовања братовог сина Душка Сукура. Сви смо пресрећни, цела породица је овде. Срце нам је пуно – рекао је поносни стриц Јово.
photoФОТОГАЛЕРИЈА