09.09.2023

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije
Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao je danas svečanosti ispred Doma Narodne skupštine, na kojoj je u prve oficirske činove promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.Predsednik Vučić, tom prilikom, obraćanje je započeo rečima vojvode Mišića koji je rekao „da se u ratu lako gubi glava, ali se jednako lako gubi i obraz“.- Dragi potporučnici, govoriću iz srca, znajući koliko je teško vreme i veliko breme pred vama. Obraćam vam se i kao neko ko bi po godinama mogao da vam bude otac i kao neko ko dobro zna sa kakvim se problemima naša zemlja danas suočava i koji su sve izazovi pred nama. Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije, lepo je i často služiti svojoj otadžbini, ničeg lepšeg i časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak – istakao je predsednik Vučić i dodao da će im kadetski dani ostati u najlepšem sećanju.

Predsednik Vučić najmlađim oficirima zahvalio je što su odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu.- Hvala vam što danas možemo mnogo toga da očekujemo od vas u budućnosti i što od vas možemo mnogo toga da tražimo, hvala vam što vam nije bilo teško da i po kiši i suncu, vetru i snegu obavljate svoje nimalo lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred svega. Kada sam rekao teško vreme i veliko breme na vašim plećima, mislim na situaciju u svetu i regionu za koju nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo i vas smo školovali da biste bili odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da mu je Srbija lak plen. Zato vojske i postoje. Zato ulažemo mnogo više nego ikada – istakao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, životni standard pripadnika naše vojske danas je mnogo bolji i veći, ali se na tome neće stati i problemi će nastaviti da se rešavaju.- I neće vaši roditelji morati da brinu hoćete li da preživljavate i da li ćete biti podstanari narednih 10, 20 ili 30 godina - nećete! Sve te probleme ćemo da rešavamo, ali ono što je za nas važno to je da vi znate da moramo uvek i u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo i sačuvamo svoju zemlju i otadžbinu. I nije nama lako ni da vas naoružavamo i opremamo, jer kad hoćemo da kupimo opremu na Istoku, ne možemo, jer nam ne dozvoljavaju sa Zapada, kad hoćemo da kupimo opremu i oružje na Zapadu, ne možemo jer vas pitaju - a šta će vam to oružje i oprema. I baš ih briga što svakoga dana iz regiona možete da čujete kako bi hteli da vide Srbiju što slabiju i nije problem ni to što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor – ocenio je predsednik Republike.  

Srbija će dati sve da sačuva mir, poručio je predsednik Vučić.- Ali vi, dragi potporučnici, oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom i svojom hrabrošću, marljivošću, odgovornošću i ozbiljnošću možemo sebe, svoju zemlju i svoj narod da sačuvamo. I ne smemo da pokazujemo slabost i ne smemo da pokazujemo da su nas pobedili time što su nam napravili bezbroj birokratskih prepreka da budemo snažniji i jači. Nastavićemo da razvijamo svoju industriju, nastavićemo da dajemo sve od sebe da budemo svoj na svome i da nikome ne padne na pamet da Srbiju napadne. I verujte mi na reč, sami ćete videti - bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Ne postoji oružje i oruđe koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca. Hvala vam na trudu, hvala vam na energiji i hvala vama roditelji što ste podržali svoju decu da služe otadžbini Srbiji, a mi ćemo učiniti sve da vam budemo od pomoći. Neka živi Vojska Srbije! Živela Srbija! – poručio je predsednik Vučić.Na početku današnje svečanosti, raport predsedniku Republike predao je načelnik Vojne akademije profesor pukovnik dr Srđan Blagojević, a nakon čitanja Ukaza, predsednik Vučić najboljim kadetima uručio je oficirske sablje sa posvetom – simbol oficirske časti.

Pukovnik Blagojević je istakao da je Vojna akademija i ove godine izvršila svoj časni zadatak, dodajući da su u stroju danas kadeti završnih godina spremni da prime Ukaz predsednika. Njih, kako je naglasio, odlikuje odlučnost, hrabrost i odanost našoj Vojsci i našoj državi – njihove mišice su snažne, volja jaka, korak siguran, a Vojna akademija je garant njihovih oficirskih kompetencija.

U prve oficirske činove promovisano je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. Vojnu akademiju završilo je 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Medicinski fakultet VMA završilo je 27 mladića i devojaka 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.Prema rečima rektora Univerziteta odbrane brigadnog generala prof. dr Bobana Đorovića, sledeći dugu tradiciju vojnog školstva u Srbiji, a naročito vaspitno-obrazovni ideal koji vojnika i oficira posmatra kao celovitu, skladno razvijenu ličnost, taj Univerzitet starao se da kadetima pruži relevantna naučna znanja, vojno vaspitanje primereno oficirskom pozivu i zavidan nivo obučenosti.

- Cilj nam je, između ostalog, bio da svaki kadet i kadetkinja, razvije svoje umne, moralne i psiho-fizičke sposobnosti do nivoa koji zahteva prvi oficirski čin, i preko toga, do maksimalnih granica ličnih mogućnosti svakog kadeta ponaosob, i to u instituciji koja stoji na plodonosnom spoju akademskog i vojničkog, i u kojoj srpski vojni etos živi i potvrđuje se svakodnevno. Istovremeno, Univerzitet odbrane nastojao je da održi visok nivo naučno-istraživačke delatnosti – naglasio je general Đorović čestitajući najmlađim potporučnicima Vojske Srbije.Najbolji kadeti Vojne akademije su Đorđe Pešić – prvi u rangu u vidu Kopnene vojske, sa opštim uspehom 9,62, Viktor Teodosić – prvi u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa opštim uspehom 8,85 i Milica Marinković – prva u rangu u službama, koja je ostvarila opšti uspeh 9,48. Najbolja kadetkinja Medicinskog fakulteta VMA je Dijana Đokić, sa opštim uspehom 9,91.

Najuspešniji, potporučnik Đorđe Pešić obraćajući se u ime kadeta klasa koje su danas promovisane, istakao je da oficiri Vojske Srbije, od prvih koraka uče kako da uspravno nose teret najteže i najlepše službe otadžbini i odgovornost za život svakog čoveka koji svojom otadžbinom zove Srbiju.- U ime cele klase kažem - bilo je zadovoljstvo koračati ovim, našim putem. Hrabrili su nas roditelji, porodice i prijatelji, bez njih, mnogi ne bi uspeli. Naši nastavnici, profesori i komandiri bili su uz nas i naučili nas onome što sada znamo. Zahvaljujući njima, mi danas stojimo odgovorno i čvrsto pred vama i pred Srbijom. Pitanje časti za srpskog oficira u srži je svih pitanja. U prošlost zagledani, istorijom nadahnuti, budućnost ne vidimo u lepšim i lagodnijim vremenima, nego u večnom smislu opstanka i trajanja našeg naroda, njegove slobodne države, njegove viteške vojske i kulturnog nasleđa – poručio je potporučnik Pešić.Vazduhoplovi Vojske Srbije, i ovoga puta, uveličali su defile najmlađih potporučnika i kadeta Univerziteta odbrane, a beogradsko nebo nadletali su avioni MiG-29, Orao i Lasta, kao i helikopteri Mi-35, H-145M i Mi-17.
 
- Našim najmlađim kolegama čestitamo prvi oficirski čin. Služite časno svom narodu i budite ponos svoje otadžbine. Živela Srbija! – poručio je promovisanim potporučnicima major Nikola Mihailović, jedan od pilota.U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, Reprezentativni orkestar Garde i Kulturno umetničko društvo "Kopaonik" iz Leposavića, a među numerama koje su izvedene mogle su se čuti i „Srpkinja“, „Oj Srbijo mila mati“, „Ej Goro Goro Zelena“ i „Marš na Drinu“.

Svečanoj promociji potporučnika prisustvovalo je najviše državno i vojno rukovodstvo, predstavnici diplomatskog kora, delegacije oružanih snaga prijateljskih i partnerskih zemalja i verskih zajednica, porodice i prijatelji promovisanih potporučnika i mnogobrojni građani.
 
I ovoga puta, članovi porodica, rodbina i prijatelji najmlađih oficira Vojske Srbije sa radošću su iščekivali trenutak kada će šapke poleteti u vazduh.Kristina Rauković došla je iz Republike Srpske kako bi svojoj prijateljici Marini Bojinović čestitala prvi oficirski čin.
 
- Osećam se preponosno, već plačemo. Za naš kraj je ovo ogroman uspeh. Danas imamo razloga da budemo ponosni i srećni – rekla je Kristina.
 
Stefan Grbić, ponosan na svoju devojku koja je danas završila Medicinski fakultet VMA, došao je na svečanu promociju da joj čestita potporučnički čin.- Prelepo se osećam. Ponosan sam i srećan. To je za nju bio veliki izazov - šest godina u kojima je bilo dosta odricanja. Danas sam tu da je podržim i dodatno joj ulepšam ovaj dan – rekao je Stefan.
 
Jovo Sukur sa porodicom je došao iz Kule kako bi svom bratancu čestitao završetak školovanja na Vojnoj akademiji.- Kao porodica smo došli da proslavimo završetak školovanja bratovog sina Duška Sukura. Svi smo presrećni, cela porodica je ovde. Srce nam je puno – rekao je ponosni stric Jovo.
photoFOTOGALERIJA