Ustanove Univerziteta odbrane

 
 
 
05.07.2024
Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovao je danas, u Domu Narodne skupštine, svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“.
Arhiva vesti
 

O Univerzitetu odbrane

Univerzitet odbrane osnovan je odlukom Vlade Republike Srbije, 24. februara 2011. godine. Univerzitet odbrane je samostalna visokoškolska ustanova koja obavlja delatnost visokog vojnog obrazovanja kroz studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja i posebne programe usavršavanja u skladu sa dozvolom za rad, osnivačkim aktom, Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o vojnom obrazovanju. Univerzitet odrane u okviru delatnosti visokog obrazovnja obavlja i naučno istraživački rad kroz osnovna, primenjena i razvojna istraživanja koja su u funkciji unapređenja i osavremenjivanja obrazovanja u sistemu odbrane. Univerzitet odbrane je članica Konferencije univerziteta Srbije.

Misija Univerziteta odbrane

„Sintezom sistema vojnog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti izgraditi sposobnosti za školovanje kadeta za oficirski poziv, kontinuirano obrazovanje i stručno usavršavanje oficira Vojske Srbije i razvoj naučnog pristupa fenomenima od značaja za odbranu Republike Srbije.”
 

Reč rektora

Poštovani,

Univerzitet odbrane je osnovan 24. februara 2011. godine, sa namerom da se školovanje kadeta za oficirski poziv, kontinuirano obrazovanje i stručno usavršavanje oficira Vojske Srbije, kao i naučnoistraživačka delatnost usmerena na razvoj naučnog pristupa fenomenima od značaja za odbranu Republike Srbije, objedine u jednu funkcionalnu celinu, od nacionalnog značaja.

Mada se ubraja u najmlađe univerzitete čiji je osnivač Republika Srbija, Univerzitet odbrane neguje tradicije srpskog vojnog školstva, koje traju skoro dva veka, tokom kojih su oficiri učestvovali u ispisivanju naše istorije i ugradili svoja znanja i sposobnosti, a neretko i živote, u temelje naše države. Istovremeno, Univerzitet odbrane predstavlja instituciju koja prati najnovije trendove u obrazovanju oficira i razvoju vojnih nauka, kako bi Vojsci Srbije obezbedila kvalitetan oficirski kadar. Spoj tradicije srpskog vojnog školstva, negovanje vrednosti oficirske profesije i razvoj savremenog nastavno-obrazovnog i naučno-istraživačkog procesa, predstavlja platformu na kojoj Univerzitet odbrane izvršava svoju misiju.
brigadni general
prof. dr Boban Đorović