26.04.2024

Реализована посета Мађарског војнонаучног друштва Универзитету одбране




Делегација Мађарског војнонаучног друштва, предвођена пензионисаним генералом проф. др Сенешом Золтаном, посетила је данас Универзитет одбране у Београду.  Друштво је основано 1990. године са мисијом развоја мађарске војне науке и неговања интелектуалног наслеђа Војнонаучне комисије коју је 1883. основала Мађарска академија наука. Оно окупља бројне стручњаке из ове области и делује независно од државних институција и јавних организација.


Испред Универзитета одбране домаћин данашње активности био је Институт за стратегијска истраживања. Након дочека мађарске делегације радни део посете започет је излагањем проректора Универзитета одбране, пуковника ванр. проф. др Срђана Старчевића, који је госте упознао са мисијом, задацима и организацијом Универзитета одбране.


Након њега обратио се директор Института, ванр. проф. др Драган Станар, који је гостима упутио речи доброшлице и изразио жељу за наставком сарадње. Са мисијом, задацима и организацијом Института за стратегијска истраживања госте је упознао  пуковник др Дејан Вулетић, а исту врсту података, само о Мађарском војнонаучном друштву, изнео је пензионисани пуковник др Дежо Хајош, иначе потпредседник овог друштва.


Предавање, на тему „Изазови регионалној безбедности“, реализовао је капетан фрегате Игор Баришић из Института за стратегијска истраживања, док је предавње на тему „Модернизација оружаних снага Мађарске“ реализовао председник Мађарског војнонаучног друштва проф. др Сенеш Золтан. Предавања су пропраћена садржајном дискусијом током које су учесници имали прилику да размене мишљења о различитим безбедносним проблемима са којима су суочене како Република Србија и Мађарска, тако и читав регион.


Мађараска делегација имала је прилику да се упозна са поставком Спомне собе Војне академије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА