26.04.2024

Realizovana poseta Mađarskog vojnonaučnog društva Univerzitetu odbrane




Delegacija Mađarskog vojnonaučnog društva, predvođena penzionisanim generalom prof. dr Senešom Zoltanom, posetila je danas Univerzitet odbrane u Beogradu.  Društvo je osnovano 1990. godine sa misijom razvoja mađarske vojne nauke i negovanja intelektualnog nasleđa Vojnonaučne komisije koju je 1883. osnovala Mađarska akademija nauka. Ono okuplja brojne stručnjake iz ove oblasti i deluje nezavisno od državnih institucija i javnih organizacija.


Ispred Univerziteta odbrane domaćin današnje aktivnosti bio je Institut za strategijska istraživanja. Nakon dočeka mađarske delegacije radni deo posete započet je izlaganjem prorektora Univerziteta odbrane, pukovnika vanr. prof. dr Srđana Starčevića, koji je goste upoznao sa misijom, zadacima i organizacijom Univerziteta odbrane.


Nakon njega obratio se direktor Instituta, vanr. prof. dr Dragan Stanar, koji je gostima uputio reči dobrošlice i izrazio želju za nastavkom saradnje. Sa misijom, zadacima i organizacijom Instituta za strategijska istraživanja goste je upoznao  pukovnik dr Dejan Vuletić, a istu vrstu podataka, samo o Mađarskom vojnonaučnom društvu, izneo je penzionisani pukovnik dr Dežo Hajoš, inače potpredsednik ovog društva.


Predavanje, na temu „Izazovi regionalnoj bezbednosti“, realizovao je kapetan fregate Igor Barišić iz Instituta za strategijska istraživanja, dok je predavnje na temu „Modernizacija oružanih snaga Mađarske“ realizovao predsednik Mađarskog vojnonaučnog društva prof. dr Seneš Zoltan. Predavanja su propraćena sadržajnom diskusijom tokom koje su učesnici imali priliku da razmene mišljenja o različitim bezbednosnim problemima sa kojima su suočene kako Republika Srbija i Mađarska, tako i čitav region.


Mađaraska delegacija imala je priliku da se upozna sa postavkom Spomne sobe Vojne akademije.
photoFOTOGALERIJA