23.04.2024

Обележен Дан Војске Србије




Војном свечаношћу у касарни „Генерал Јован Мишковић” обележен је 23. април - Дан Војске Србије.


За Дан Војске Србије одређен је 23. април, у знак сећања на дан када је 1815. године, на Цвети, донета одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење Србије од отоманске империје. Тај датум је препознат као једна од историјских прекретница која је довела до стварања савремене српске државе и омогућила стварање ефикасне и модерне српске војске.


На свечаности је присуствовао ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић са сарадницима, кадети, слушаоци за резервне официре, полазници Командно-штабног и Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник”, као и запослени у Универзитету одбране.


Свечаност је отпочела дочеком заставе и интонирањем химне Републике Србије коју је извела кадеткиња Радмила Тубић, а настављена читањем информације о значају обележавања Дана Војске Србије и честитке министра одбране.


Честитајући празник свим припадницима Универзитета одбране, ректор Универзитета одбране бригадни генерал Бобан Ђоровић је посебно истакао, да у овом свечаном тренутку, када прослављамо највећи војнички празник наше отаџбине, одаје признање свим припадницима Универзитета одбране на постигнутим резултатима.

„Од 23. априла прошле године до данас, све целине Универзитета одбране извршиле су своје тежишне задатке и обезбедиле да Универзитет одбране успешно остварује своју мисију. Учинили сте да се важни процеси успешно одвијају и да се бројне активности изведу и остваре стручно и безбедно. Свестан сам да су претходни месеци били напорни за већину припадника Универзитета. Желим да знате да ценим ваш рад и да се Ректорат труди да вам обезбеди шири и бољи институционални оквир за рад и развој.
 
Указаћу само на сасвим свеже примере и будуће, сасвим извесне искораке. Меморандуме о сарадњи које је Министарство одбране недавно потписало са Матицом српском и Историјским институтом, Универзитет одбране брзо је операционализовао и конкретизовао. Предстоји нам унапређење сарадње са Институтом за новију српску историју и Фондом за науку, а плодови интензивирања сарадње са академским и научно-истраживачким институцијама Републике Србије тек се очекују.
 
Истовремено, подсећам вас на једну, у потпуности официрску одлику: када се дешава нешто што није испунило наша професионална очекивања, не смемо клонути духом.
 
Свако је од нас амбасадор војне професије и промотер Универзитета одбране и његових високошколских јединица и средњих војнихшкола. Начин на који се односимо једни према другима и слика коју о себи и својој институцији сопственим понашањем и самопоштовањем стварамо код других, најбоља је препорука за упис у војне школе и за избор војног позива. Зато је потребно да се свако од нас понаша као да будућност војне професије зависи само од његовог држања.
 
Постоји много разлога због којих треба да осећамо понос што припадамо Универзитету одбране, односно Војној академији, Медицинском факултету Војномедицинске академије, Школи националне одбране „Војвода Радомир Путник” и Институту за стратегијска истраживања. Све су то креативна језгра војне мисли, јединствена у Републици Србији и упоредива са најбољим сродним институцијама у земљи, региону и Европи.
 
Прослављајући Дан Војске Србије наново призивамо призоре славе српског оружја и великих, судбоносних победа извојеваних знањем, храброшћу, постојаношћу и пожртвовањем. Нека победоносни морал, који је током наше историје - не красио - него водио српску војску, задахне наше редове и нека нас прати, све заједно и сваког од нас појединачно, у сваком раду и залагању које јача Војску Србије.”
 
Живела Војска Србије!.


На Војној свечаности су прочитане наредбе о унапређенима, наградама и похвалама, којима су министар одбране и ректор Универзитета одбране одали признања најзаслужнијим припадницима поводом Дана Војске Србије.
 
Дан Војске Србије обележен је и свечаношћу у Војној гимназији и Средњој стручној војној школи „1300 каплара”.
photoФОТОГАЛЕРИЈА