23.04.2024

Obeležen Dan Vojske Srbije




Vojnom svečanošću u kasarni „General Jovan Mišković” obeležen je 23. april - Dan Vojske Srbije.


Za Dan Vojske Srbije određen je 23. april, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine, na Cveti, doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od otomanske imperije. Taj datum je prepoznat kao jedna od istorijskih prekretnica koja je dovela do stvaranja savremene srpske države i omogućila stvaranje efikasne i moderne srpske vojske.


Na svečanosti je prisustvovao rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović sa saradnicima, kadeti, slušaoci za rezervne oficire, polaznici Komandno-štabnog i Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”, kao i zaposleni u Univerzitetu odbrane.


Svečanost je otpočela dočekom zastave i intoniranjem himne Republike Srbije koju je izvela kadetkinja Radmila Tubić, a nastavljena čitanjem informacije o značaju obeležavanja Dana Vojske Srbije i čestitke ministra odbrane.


Čestitajući praznik svim pripadnicima Univerziteta odbrane, rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović je posebno istakao, da u ovom svečanom trenutku, kada proslavljamo najveći vojnički praznik naše otadžbine, odaje priznanje svim pripadnicima Univerziteta odbrane na postignutim rezultatima.

„Od 23. aprila prošle godine do danas, sve celine Univerziteta odbrane izvršile su svoje težišne zadatke i obezbedile da Univerzitet odbrane uspešno ostvaruje svoju misiju. Učinili ste da se važni procesi uspešno odvijaju i da se brojne aktivnosti izvedu i ostvare stručno i bezbedno. Svestan sam da su prethodni meseci bili naporni za većinu pripadnika Univerziteta. Želim da znate da cenim vaš rad i da se Rektorat trudi da vam obezbedi širi i bolji institucionalni okvir za rad i razvoj.
 
Ukazaću samo na sasvim sveže primere i buduće, sasvim izvesne iskorake. Memorandume o saradnji koje je Ministarstvo odbrane nedavno potpisalo sa Maticom srpskom i Istorijskim institutom, Univerzitet odbrane brzo je operacionalizovao i konkretizovao. Predstoji nam unapređenje saradnje sa Institutom za noviju srpsku istoriju i Fondom za nauku, a plodovi intenziviranja saradnje sa akademskim i naučno-istraživačkim institucijama Republike Srbije tek se očekuju.
 
Istovremeno, podsećam vas na jednu, u potpunosti oficirsku odliku: kada se dešava nešto što nije ispunilo naša profesionalna očekivanja, ne smemo klonuti duhom.
 
Svako je od nas ambasador vojne profesije i promoter Univerziteta odbrane i njegovih visokoškolskih jedinica i srednjih vojnihškola. Način na koji se odnosimo jedni prema drugima i slika koju o sebi i svojoj instituciji sopstvenim ponašanjem i samopoštovanjem stvaramo kod drugih, najbolja je preporuka za upis u vojne škole i za izbor vojnog poziva. Zato je potrebno da se svako od nas ponaša kao da budućnost vojne profesije zavisi samo od njegovog držanja.
 
Postoji mnogo razloga zbog kojih treba da osećamo ponos što pripadamo Univerzitetu odbrane, odnosno Vojnoj akademiji, Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije, Školi nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” i Institutu za strategijska istraživanja. Sve su to kreativna jezgra vojne misli, jedinstvena u Republici Srbiji i uporediva sa najboljim srodnim institucijama u zemlji, regionu i Evropi.
 
Proslavljajući Dan Vojske Srbije nanovo prizivamo prizore slave srpskog oružja i velikih, sudbonosnih pobeda izvojevanih znanjem, hrabrošću, postojanošću i požrtvovanjem. Neka pobedonosni moral, koji je tokom naše istorije - ne krasio - nego vodio srpsku vojsku, zadahne naše redove i neka nas prati, sve zajedno i svakog od nas pojedinačno, u svakom radu i zalaganju koje jača Vojsku Srbije.”
 
Živela Vojska Srbije!.


Na Vojnoj svečanosti su pročitane naredbe o unapređenima, nagradama i pohvalama, kojima su ministar odbrane i rektor Univerziteta odbrane odali priznanja najzaslužnijim pripadnicima povodom Dana Vojske Srbije.
 
Dan Vojske Srbije obeležen je i svečanošću u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi „1300 kaplara”.
photoFOTOGALERIJA