28.03.2024

Предавање академика Драгана Симеуновића




На Војној академији Универзитета одбране одржано је предавање на тему „Исламска држава”, академика Драгана Симеуновића коме су присуствовали кадети Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, слушаоци за резервне официре и заинтересовани припадници Универзитета одбране.


Академика Симеуновића је примио и поздравио пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, начелник Војне академије Универзитета одбране, а предавање и предавача је најавио пуковник доцент др Саша Деветак, начелник Департмана друштвено-хуманистичких наука.


Припадници Универзитета одбране имали су прилику да присуствују предавању истакнутог професора, научника и истраживача у области теорије, историје и филозофије политике, феноменологије насиља и тероризма и антитероризма. Академик Симеуновић је српски политиколог, редовни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, в.д. декана Академије за националну безбедност при БИА, инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске, Европске академије наука и уметности, Америчке академије политичких наука, секретар Одбора за филозофију и друштвену теорију САНУ, дописни члан многих домаћих и страних института.

Академик Симеуновић је магистрирао 1981. године на Факултету политичких наука у Београду. Докторске студије похађао је од 1982. до 1984. године на Филозофско-историјском факултету у Хајделбергу у Немачкој. Стално је запослен на Факултету политичких наука у Београду, где ради као редовни професор на предметима из области теорије политике и политичког насиља.


Академик Симеуновић је објавио велики број књига и чланака у иностраним и домаћим часописима. Његови научни радови и анализе у области политичког насиља и тероризма су веома запажени у широј академској и стручној заједници. Учествовао је на многим научним скуповима у Србији и иностранству и одржао је велики број предавања на најугледнијим светским универзитетима и институтима.
 
Присутни су имали прилику да од еминентног стручњака и научног радника светског гласа чују ставове и научене лекције из прошлих, али и стање актуелних и прогнозу могућих будућих догађаја у области феноменологије насиља и тероризма. Предавање је отворило нове теме за разматрање и даље истраживање ових акутних проблема данашњице.


Предавање представља наставак успешне образовно-научне сарадње Војне академије и Академије за националну безбедност при БИА са којом смо недавно потписали споразум о сарадњи.
photoФОТОГАЛЕРИЈА