23.03.2024

Заједнички марш припадника Војне академије Универзитета одбране и студената Криминалистичко-полицијског универзитета




Дана 23. 3. 2024. године кадети Војне академије Универзитета одбране и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета заједно са својим наставницима и старешинама реализовали су кондициони марш у Делиблатској пешчари.



Кадети друге и треће године Војне академије Универзитета одбране марш реализују на већ познатој локацији али на другачијој маршрути укупне дужине 25 километара. Овог пута опремљени су савременим комплетом заштитне балистичке опреме Т-19 и личним наоружањем. Ова опрема намењена је припадницима специјаних и извиђачких јединица а недавно је обезбеђена и за кадете Војне академије са циљем да им се обезбеде врхунски услови и опрема за реализацију наставе као и да се упознају са предностима савремене опреме која се налази на употреби у јединицама Војске Србије.



Марш који је данас реализован плод је искрене и успешне сарадње ова два универзитета а организован је у знак сећања и обележавање 24. марта, Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања и агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године. Сећање на  хероје страдале за отаџбину и на жртве НАТО агресије пробудили кадети Војне академије код црве св. Василија Острошког. Кадет Данило Попић представио је своју беседу на тему „Дисциплина је послушна иницијатива“, кадети Данило Кецман и Јелена Благојевић отпевали су песме „Завет Косова“ и „Ђенерале, ђенерале“ посвећену полицијском пуковнику Вељку Раденовићу док је кадеткиња Андреа Бркља рецитовала „Пркосну песму“ Добрице Ерића.



Поред обележавања овог важног датума марш је имао за циљ и размену искустава и проширивање практичних и теоријских знања припадника оба универзитета. Кадети Војне академије својим колегама изнели су топографску и географску оријентацију која је основа сваког марша а кадет Ведран Тешић упознао је присутне са историјом Срба у Јужном Банату са посебним освртом на устанак Владике вршачког Теодора Несторовића против Турака 1594. године.

По завршетку марша и овог пута  на циљу су учеснике марша сачекали припадници батаљона за подршку и кадети завршне године школовања модула општа логистика који су им приказали технологију припреме хране и водоснабдевања у теренским условима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА