23.03.2024

Zajednički marš pripadnika Vojne akademije Univerziteta odbrane i studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta




Dana 23. 3. 2024. godine kadeti Vojne akademije Univerziteta odbrane i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta zajedno sa svojim nastavnicima i starešinama realizovali su kondicioni marš u Deliblatskoj peščari.



Kadeti druge i treće godine Vojne akademije Univerziteta odbrane marš realizuju na već poznatoj lokaciji ali na drugačijoj maršruti ukupne dužine 25 kilometara. Ovog puta opremljeni su savremenim kompletom zaštitne balističke opreme T-19 i ličnim naoružanjem. Ova oprema namenjena je pripadnicima specijanih i izviđačkih jedinica a nedavno je obezbeđena i za kadete Vojne akademije sa ciljem da im se obezbede vrhunski uslovi i oprema za realizaciju nastave kao i da se upoznaju sa prednostima savremene opreme koja se nalazi na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije.



Marš koji je danas realizovan plod je iskrene i uspešne saradnje ova dva univerziteta a organizovan je u znak sećanja i obeležavanje 24. marta, Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja i agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Sećanje na  heroje stradale za otadžbinu i na žrtve NATO agresije probudili kadeti Vojne akademije kod crve sv. Vasilija Ostroškog. Kadet Danilo Popić predstavio je svoju besedu na temu „Disciplina je poslušna inicijativa“, kadeti Danilo Kecman i Jelena Blagojević otpevali su pesme „Zavet Kosova“ i „Đenerale, đenerale“ posvećenu policijskom pukovniku Veljku Radenoviću dok je kadetkinja Andrea Brklja recitovala „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića.



Pored obeležavanja ovog važnog datuma marš je imao za cilj i razmenu iskustava i proširivanje praktičnih i teorijskih znanja pripadnika oba univerziteta. Kadeti Vojne akademije svojim kolegama izneli su topografsku i geografsku orijentaciju koja je osnova svakog marša a kadet Vedran Tešić upoznao je prisutne sa istorijom Srba u Južnom Banatu sa posebnim osvrtom na ustanak Vladike vršačkog Teodora Nestorovića protiv Turaka 1594. godine.

Po završetku marša i ovog puta  na cilju su učesnike marša sačekali pripadnici bataljona za podršku i kadeti završne godine školovanja modula opšta logistika koji su im prikazali tehnologiju pripreme hrane i vodosnabdevanja u terenskim uslovima.
photoFOTOGALERIJA