14.03.2024

Студијска посета полазника 13. класе Високих студија и безбедности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” у Босну и Херцеговину




У периоду од 12. до 14. марта 2024. године реализована је студијска посета полазника 13. класе ВСБО Босни и Херцеговини. Службено путовање организовано је у оквиру реализације трећег наставног подручја „Управљање системом националне безбедности”, током којег се, између осталог, обрађује тематика о организацији и задацима елемената система националне безбедности. Полазници су се упознали са политиком одбране и националне безбедности, као и мисијом Оружаних снага Босне и Херцеговине у контексту регионалне сарадње.



Полазнике је предводио начелник ВСБО пуковник Вангел Милковски и наставник потпуковник Дејан Петровић. Домаћини у БиХ су били: Министарство одбране и сигурности БиХ, као и Заједнички штаб Оружаних снага БиХ у Сарајеву, односно председник Народне скупштине Р. Српске, те министри правде и унутрашњих послова Р. Српске, као и командант 6. пешадијске бригаде ОС БиХ у Бања Луци.



Током посете полазници су посетили Српско војничко гробље „Нови Зејтинлик” и том приликом је положен венац и одата пошта припадницима Оружаних снага.



Полазници су посетили просторије PSOTC у кампу Бутмир где им се обратио начелник штаба ЕУФОР-а бригадни генерал Ovidio LUNGU, те заменик команданта  НАТО штаба Сарајево пуковник Bahry Yildiz и том приликом разговарали о мисији, задацима и структури међународних снага  ЕУ и НАТО ангажованих у БиХ.



Након тога полазницима у Дому Оружаних снага БиХ обратили су се заменици министра одбране БиХ Александар Гогановић и Славен Галић који су презентовали рад у министарству одбране БиХ, као начелник заједничког штаба Оружаних снага БиХ генералмајор Гојко Кнежевић. Након наведених презентација, дискусија и разговора са полазницима ВСБО, полазнике је примио министар сигурности БиХ Ненад Нешић и том приликом полазнике је упознао са највећим изазовима безбедности са којима се сусрећу у БиХ.



Последњег дана полазници су посетили 6. пешадијску бригаду Оружаних снага БиХ у касарни „Козара”, где их је дочекао командант бригадир Милорад Крајшумовић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА