14.03.2024

Studijska poseta polaznika 13. klase Visokih studija i bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” u Bosnu i Hercegovinu




U periodu od 12. do 14. marta 2024. godine realizovana je studijska poseta polaznika 13. klase VSBO Bosni i Hercegovini. Službeno putovanje organizovano je u okviru realizacije trećeg nastavnog područja „Upravljanje sistemom nacionalne bezbednosti”, tokom kojeg se, između ostalog, obrađuje tematika o organizaciji i zadacima elemenata sistema nacionalne bezbednosti. Polaznici su se upoznali sa politikom odbrane i nacionalne bezbednosti, kao i misijom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kontekstu regionalne saradnje.



Polaznike je prevodio načelnikom VSBO pukovnik Vangel Milkovski i nastavnik potpukovnik Dejan Petrović. Domaćini u BiH su bili: Ministarstva odbrane i sigurnosti BiH, kao i Zajednički štab OS BiH u Sarajevu, odnosno predsednik Narodne skupštine R. Srpske, te ministri pravde i unutrašnjih poslova R. Srpske, kao i komandant 6. pešadijske brigade OS BiH u Banja Luci.



Tokom posete polaznici su posetili Srpsko vojničko groblje „Novi Zejtinlik” i tom prilikom je položen venac i odata pošta pripadnicima Oružanih snaga.



Polaznici su posetili prostorije PSOTC u kampu Butmir gde im se obratio načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Ovidio LUNGU, te zamenik komandanta  NATO štaba Sarajevo pukovnik Bahry Yildiz i tom prilikom razgovarali o misiji, zadacima i strukzuri međunarodnih snaga  EU i NATO angažovanih u BiH.



Nakon toga polaznicima u Domu Oružanih snaga BiH obratili su se zamenici ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović i Slaven Galić koji su prezentovali rad u ministarstvu odbrane BiH, kao načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Gojko Knežević. Nakon navedenih prezentacija, diskusija i razgovora sa polaznicima VSBO, polaznike je primio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i tom prilikom polaznike je upoznao sa najvećim izazovima bezbednosti sa kojima se susreću u BiH.



Poslednjeg dana polaznici su posetili 6. pešadijsku brigadu Oružanih snaga BiH u kasarni „Kozara”, gde ih je dočekao komandant brigadir Milorad Krajšumović.
photoFOTOGALERIJA