08.03.2024

Међународни дан жена - 8. март обележен у Ректорату Универзитета одбране




Међународни дан жена - 8. март пригодно је обележен у Ректорату Универзитета одбране. Дамама се у Конференцијској сали Ректората Универзитета одбране обратио  проректор за квалитет и развој, пуковник ванр. проф. др Срђан Старчевић који је истакао важност овог историјског датума, честитао празник и том приликом нагласио да су жене снага и ослонац сваке породице, али и целог друштва.

Пуковник Старчевић се у име ректора Универзитета одбране и запослених у Ректорату посебно захвалио колегиницама на прегалачком раду и залагању на радним задацима.

Дамама су уручени пригодни поклони уз жеље да свакога дана буду поштоване као 8. марта уз захвалност за пружени рад, преданост и професионалност.



Организационе јединице Универзитета одбране традиционално обележавају Међународни  дан жена, а Војна академија је ове године концертом за даме обележила празник. Информацију можете погледати овде.

Овај празник се обележава као сећање на дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Као Међународни дан жена, 8. март званично је прихваћен 1917, године док су Уједињене нације 1975. годину прогласиле за Међународну годину жена и службено почеле обележавати празник.