08.03.2024

Međunarodni dan žena - 8. mart obeležen u Rektoratu Univerziteta odbrane




Međunarodni dan žena - 8. mart prigodno je obeležen u Rektoratu Univerziteta odbrane. Damama se u Konferencijskoj sali Rektorata Univerziteta odbrane obratio  prorektor za kvalitet i razvoj, pukovnik vanr. prof. dr Srđan Starčević koji je istakao važnost ovog istorijskog datuma, čestitao praznik i tom prilikom naglasio da su žene snaga i oslonac svake porodice, ali i celog društva.

Pukovnik Starčević se u ime rektora Univerziteta odbrane i zaposlenih u Rektoratu posebno zahvalio koleginicama na pregalačkom radu i zalaganju na radnim zadacima.

Damama su uručeni prigodni pokloni uz želje da svakoga dana budu poštovane kao 8. marta uz zahvalnost za pruženi rad, predanost i profesionalnost.



Organizacione jedinice Univerziteta odbrane tradicionalno obeležavaju Međunarodni  dan žena, a Vojna akademija je ove godine koncertom za dame obeležila praznik. Informaciju možete pogledati ovde.

Ovaj praznik se obeležava kao sećanje na dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Kao Međunarodni dan žena, 8. mart zvanično je prihvaćen 1917, godine dok su Ujedinjene nacije 1975. godinu proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati praznik.