28.02.2024

Округли сто НАТО Војне канцеларије за везу у Београду и Високих студија безбедности и одбране у Школи националне одбране „Војвода Радомир Путник”




У организацији Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник”, реализован је Округли сто за полазнике 13. класе Високих студија безбедности и одбране Универзитета одбране (ВСБО) са представницима НАТО Војне канцеларије за везу у Београду (НВКВ).



Округли сто полазнике 13. класе, на ком је модератор био начелник ВСБО пуковник Вангел Милковски, а од стране НВКВ су учествовали бригадни генерал Ђампјеро Романо (Giampiero Romano), шеф НВКВ; пуковник Даријус Нобс (Darius Nobs), представник J-3 и војни саветник за КФОР Команде за операције (SHAPE); мајор Мац Палм (Matz Palm), референт за концепт операције и планове Ј-3 КФОР и госпођа Тијана Андрић, саветник за Р. Србију у НВКВ је организован у оквиру реализације наставног подручја „Стратегијско окружење”.



Шеф НВКВ бг Романо говорио је о темама које се односе на рад НВКВ и сарадњи Р. Србије са НАТО, пуковник Нобс је презентовао стратегијске и оперативне погледе на здружену оперативну зону Балкан, док је мајор Палм презентовао организацију, структуру, намену и задатке мисије КФОР. У садржајном излагању и дискусији са полазницима 13. класе, представници НВКВ су се трудили да коректно и потпуно одговоре на питања полазника која су се тежишно односила на сарадњу Р. Србије са НАТО-ом и ангажовању мисије КФОР-а.



Округли сто је први пут организован за полазнике Високих студија безбедности и одбране, а сарадња Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” и НАТО Војне канцеларије за везу у Београду ће се наставити на велико задовољство и корист будућих свих полазника усавршавања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА