23.02.2024

Војном свечаношћу обележен Дан Универзитета одбране




Војном свечаношћу у касарни „Генерал Јован Мишковић” обележен је Дан Универзитета одбране 24. фебруар.



На свечаности је присуствовао ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, дипл. инж. са сарадницима, колегијум начелника Војне академије, ученици,  кадети, слушаоци за резервне официре, полазници Командно-штабног и Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник”, као и запослени у Универзитету одбране.



Свечаност је отпочела дочеком заставе и интонирањем химне Републике Србије и читањем честитки министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије које можете погледати овде и овде.



Честитајући празник свим припадницима Универзитета одбране, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, дипл. инж., истакао је вредност Универзитeта одбране, као самосталне високошколске установе и кровне институције српског војног школства, која је препозната и у систему одбране и академској заједници у Републици Србији.

„Од оснивања, 24. фебруара 2011. године, до данас, Универзитет одбране је стекао добар глас и пријатеље у академској заједници. То, наравно, не би било могуће без завидног квалитета студијских програма високошколских јединица у саставу Универзитета, програма каријерних усавршавања у Школи националне одбране и преданог рада наставника и истраживача који, личним прегнућима, и са одређеним ограничењима које доноси војни позив, постижу академску изузетност. Универзитет одбране настоји да својим целинама, наставницима и истраживачима пружи потребну институционалну подршку, кроз одговарајућу сарадњу са другим универзитетима, факултетима, институтима, фондовима који финансирају научно-истраживачке пројекте, као и кроз међународну војну сарадњу у области војног школства” нагласио је ректор Универзитета одбране.



„Када је реч о месту Универзитета одбране у Министарству одбране и Војсци Србије, задржаћу се само на једном свежем и очигледном примеру. У нашем строју су четири подешалона са комплетом заштитне балистичке опреме Т-19П. Сматрам да сви треба да будемо поносни на чињеницу да је Војна академија добила више од 200 ових комплета, јер су они доступни само у елитним јединицама Војске Србије и у Кадетској бригади. Потоме видимо колико Министарство одбране и Војска Србије цене нашу институцију, рад свих припадника Универзитета одбране, а посебно кадете који јесу будућност официрске професије, посебно је истакао бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, дипл. инж.
 
У обраћању присутнима на свечаности ректор Универзитета одбране се посебно осврнуо на унапређење рада и значајније улоге командира и наставника посебних облика настава.



„Да бисмо оправдали указано поверење и испунили мисију установе, у наредном периоду очекујем да Војна академија и Медицински факултет Војномедицинске академије посвете посебну пажњу раду наставника са кадетима, тачније препознавању и неговању талената наших кадета. Истовремено очекујем, пре свега од Војне академије и Кадетске бригаде, унапређење рада командира водова са кадетима. Улога командира вода у војничком обликовању кадета, ширењу војног етоса и изградњи војничких врлина и навика, пресудна је и незаобилазна. Командир вода је први официр кога упознаје просечан кадет; он је за кадета уједно узор и оличење официрске професије и војске у целини. Тој одговорности, треба додати и веће надлежности и више посвећености.”

„Приводећи излагање крају, указујем вам на Универзитет одбране као креативно језгро наше војске. Универзитет одбране је и потоме јединствена установа у нашој војсци, што се у њему налазе пробрани официри на каријерним усавршавањима. Зато овде војна мисао мора да ври, а узаврелост мисли да се прелива у војне часописе. Када је професор Артилеријске школе, тада капетан друге класе, а потоњи почасни генерал и академик Јован Драгашевић, 1866. године, личним средствима, покренуо први стручни војни часопис у Србији – „Војин” – један од његових најбољих студената Јован Мишковић, тада двадесетдвогодишњи потпоручник, предложио му је да се њих неколико највреднијих окупи око часописа, како би креирали интелектуално средиште тадашње српске војске. Школа националне одбране „Војвода Радомир Путник” учинила је напор да припреми нови број часописа „Нови гласник”, први пут од како је часопис у надлежности ове школе. Позивам све полазнике Командно-штабног и Генералштабног усавршавања, њихове наставнике и истраживаче из Института за стратегијска истраживања, нарочито оне који се баве војним наукама, да узму активног учешћа у обнови овог часописа и подизању његове референтности. Часопис „Нови гласник” може да послужи као полигон за ваше идеје и интелектуални простор који може да прими ваше, по правилима струке и науке, обликовано искуство.”

„Универзитет одбране је наша заједничка кућа. Са две средње војне школе, основним, мастер и докторским академским студијама Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, посебним програмима усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” и Курсом слушалаца за резервне официре, Универзитет одбране је кућа свих официра Војске Србије и неимар будућности официрске професије. Данашња свечаност је и прилика да свако од нас стекне јасну слику о величини и сложености Универзитета, али и о његовој јединствености и националном значају. Будите поносни на своју припадност Универзитету и радите тако да се поносите овом институцијом и да се она поноси вама” поручио је ректор Универзитета одбране присутнима на свечаности.



На Војној свечаности су прочитане наредбе о унапређењима, наградама и похвалама, којима су министар одбране, ректор Универзитета одбране одали признања најзаслужнијим припадницима поводом обележавања Дана Универзитета одбране.

Допринос у реализацији војничког дела свечаности обележавања Дана Универзитета одбране пружили су Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије и Управа за односе са јавношћу Министарства одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА