23.02.2024

Vojnom svečanošću obeležen Dan Univerziteta odbrane




Vojnom svečanošću u kasarni „General Jovan Mišković” obeležen je Dan Univerziteta odbrane 24. februar.



Na svečanosti je prisustvovao rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, dipl. inž. sa saradnicima, kolegijum načelnika Vojne akademije, učenici,  kadeti, slušaoci za rezervne oficire, polaznici Komandno-štabnog i Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”, kao i zaposleni u Univerzitetu odbrane.



Svečanost je otpočela dočekom zastave i intoniranjem himne Republike Srbije i čitanjem čestitki ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije koje možete pogledati ovde i ovde.



Čestitajući praznik svim pripadnicima Univerziteta odbrane, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, dipl. inž., istakao je vrednost Univerziteta odbrane, kao samostalne visokoškolske ustanove i krovne institucije srpskog vojnog školstva, koja je prepoznata i u sistemu odbrane i akademskoj zajednici u Republici Srbiji.

„Od osnivanja, 24. februara 2011. godine, do danas, Univerzitet odbrane je stekao dobar glas i prijatelje u akademskoj zajednici. To, naravno, ne bi bilo moguće bez zavidnog kvaliteta studijskih programa visokoškolskih jedinica u sastavu Univerziteta, programa karijernih usavršavanja u Školi nacionalne odbrane i predanog rada nastavnika i istraživača koji, ličnim pregnućima, i sa određenim ograničenjima koje donosi vojni poziv, postižu akademsku izuzetnost. Univerzitet odbrane nastoji da svojim celinama, nastavnicima i istraživačima pruži potrebnu institucionalnu podršku, kroz odgovarajuću saradnju sa drugim univerzitetima, fakultetima, institutima, fondovima koji finansiraju naučno-istraživačke projekte, kao i kroz međunarodnu vojnu saradnju u oblasti vojnog školstva” naglasio je rektor Univerziteta odbrane.



„Kada je reč o mestu Univerziteta odbrane u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, zadržaću se samo na jednom svežem i očiglednom primeru. U našem stroju su četiri podešalona sa kompletom zaštitne balističke opreme T-19P. Smatram da svi treba da budemo ponosni na činjenicu da je Vojna akademija dobila više od 200 ovih kompleta, jer su oni dostupni samo u elitnim jedinicama Vojske Srbije i u Kadetskoj brigadi. Potome vidimo koliko Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije cene našu instituciju, rad svih pripadnika Univerziteta odbrane, a posebno kadete koji jesu budućnost oficirske profesije, posebno je istakao brigadni general prof. dr Boban Đorović, dipl. inž.
 
U obraćanju prisutnima na svečanosti rektor Univerziteta odbrane se posebno osvrnuo na unapređenje rada i značajnije uloge komandira i nastavnika posebnih oblika nastava.



„Da bismo opravdali ukazano poverenje i ispunili misiju ustanove, u narednom periodu očekujem da Vojna akademija i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije posvete posebnu pažnju radu nastavnika sa kadetima, tačnije prepoznavanju i negovanju talenata naših kadeta. Istovremeno očekujem, pre svega od Vojne akademije i Kadetske brigade, unapređenje rada komandira vodova sa kadetima. Uloga komandira voda u vojničkom oblikovanju kadeta, širenju vojnog etosa i izgradnji vojničkih vrlina i navika, presudna je i nezaobilazna. Komandir voda je prvi oficir koga upoznaje prosečan kadet; on je za kadeta ujedno uzor i oličenje oficirske profesije i vojske u celini. Toj odgovornosti, treba dodati i veće nadležnosti i više posvećenosti.”

„Privodeći izlaganje kraju, ukazujem vam na Univerzitet odbrane kao kreativno jezgro naše vojske. Univerzitet odbrane je i potome jedinstvena ustanova u našoj vojsci, što se u njemu nalaze probrani oficiri na karijernim usavršavanjima. Zato ovde vojna misao mora da vri, a uzavrelost misli da se preliva u vojne časopise. Kada je profesor Artilerijske škole, tada kapetan druge klase, a potonji počasni general i akademik Jovan Dragašević, 1866. godine, ličnim sredstvima, pokrenuo prvi stručni vojni časopis u Srbiji – „Vojin” – jedan od njegovih najboljih studenata Jovan Mišković, tada dvadesetdvogodišnji potporučnik, predložio mu je da se njih nekoliko najvrednijih okupi oko časopisa, kako bi kreirali intelektualno središte tadašnje srpske vojske. Škola nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” učinila je napor da pripremi novi broj časopisa „Novi glasnik”, prvi put od kako je časopis u nadležnosti ove škole. Pozivam sve polaznike Komandno-štabnog i Generalštabnog usavršavanja, njihove nastavnike i istraživače iz Instituta za strategijska istraživanja, naročito one koji se bave vojnim naukama, da uzmu aktivnog učešća u obnovi ovog časopisa i podizanju njegove referentnosti. Časopis „Novi glasnik” može da posluži kao poligon za vaše ideje i intelektualni prostor koji može da primi vaše, po pravilima struke i nauke, oblikovano iskustvo.”

„Univerzitet odbrane je naša zajednička kuća. Sa dve srednje vojne škole, osnovnim, master i doktorskim akademskim studijama Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, posebnim programima usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” i Kursom slušalaca za rezervne oficire, Univerzitet odbrane je kuća svih oficira Vojske Srbije i neimar budućnosti oficirske profesije. Današnja svečanost je i prilika da svako od nas stekne jasnu sliku o veličini i složenosti Univerziteta, ali i o njegovoj jedinstvenosti i nacionalnom značaju. Budite ponosni na svoju pripadnost Univerzitetu i radite tako da se ponosite ovom institucijom i da se ona ponosi vama” poručio je rektor Univerziteta odbrane prisutnima na svečanosti.



Na Vojnoj svečanosti su pročitane naredbe o unapređenjima, nagradama i pohvalama, kojima su ministar odbrane, rektor Univerziteta odbrane odali priznanja najzaslužnijim pripadnicima povodom obeležavanja Dana Univerziteta odbrane.

Doprinos u realizaciji vojničkog dela svečanosti obeležavanja Dana Univerziteta odbrane pružili su Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije i Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.
photoFOTOGALERIJA