14.12.2023

Обележен јубилеј 70 година Војнотехничког гласника




Свечаност поводом обележавања јубилеја 70 година постојања Војнотехничког гласника - научног часописа Министарства одбране и Војске Србије, одржана је данас у Дому Војске Србије у Београду.



Свечаности су присуствовали председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић, државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Војне академије пуковник ванредни проф. др Срђан Благојевић и бројни гости.

Издавач Војнотехничког гласника од 2018. године је Војна академија Универзитета одбране, а говорећи у име издавача и уредништва часописа, начелник деканата Војне академије пуковник ванредни проф. др Драган Трифковић који истакао је да је јубилеј прилика да се сумирају постигнути резултати, ода признање заслужнима и поставе циљеви за наредне године.



- Војнотехнички гласник један је од четири часописа нашег Универзитета који представља богату ризницу научних, стручних и прегледних радова аутора из целог света, слободног приступа за читаоце и бесплатног публиковања за ауторе. Овакав приступ не би био могућ без велике подршке Министарства одбране и на томе смо захвални – рекао је пуковник Трифковић и додао да је један од разлога што Војнотехнички гласник траје седам деценија управо његов константан квалитет за који су заслужни утицајни и цењени аутори и рецензенти у светским научним круговима.

Поводом значајног јубилеја, на данашњој свечаности начелник Војне академије Универзитета одбране пуковник Благојевић уручио је захвалнице заслужним појединцима и установама који су допринели афирмацији и напретку часописа.



Војнотехнички гласник своју дугу традицију наставља кроз објављивање научних и стручних чланка важних за систем техничког обезбеђења Војске Србије и Министарства одбране, а такође и чланке који се тичу најшире националне и међународне академске заједнице.
photoФОТОГАЛЕРИЈА