14.12.2023

Obeležen jubilej 70 godina Vojnotehničkog glasnika




Svečanost povodom obeležavanja jubileja 70 godina postojanja Vojnotehničkog glasnika - naučnog časopisa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, održana je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu.



Svečanosti su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni prof. dr Srđan Blagojević i brojni gosti.

Izdavač Vojnotehničkog glasnika od 2018. godine je Vojna akademija Univerziteta odbrane, a govoreći u ime izdavača i uredništva časopisa, načelnik dekanata Vojne akademije pukovnik vanredni prof. dr Dragan Trifković koji istakao je da je jubilej prilika da se sumiraju postignuti rezultati, oda priznanje zaslužnima i postave ciljevi za naredne godine.



- Vojnotehnički glasnik jedan je od četiri časopisa našeg Univerziteta koji predstavlja bogatu riznicu naučnih, stručnih i preglednih radova autora iz celog sveta, slobodnog pristupa za čitaoce i besplatnog publikovanja za autore. Ovakav pristup ne bi bio moguć bez velike podrške Ministarstva odbrane i na tome smo zahvalni – rekao je pukovnik Trifković i dodao da je jedan od razloga što Vojnotehnički glasnik traje sedam decenija upravo njegov konstantan kvalitet za koji su zaslužni uticajni i cenjeni autori i recenzenti u svetskim naučnim krugovima.

Povodom značajnog jubileja, na današnjoj svečanosti načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane pukovnik Blagojević uručio je zahvalnice zaslužnim pojedincima i ustanovama koji su doprineli afirmaciji i napretku časopisa.



Vojnotehnički glasnik svoju dugu tradiciju nastavlja kroz objavljivanje naučnih i stručnih članka važnih za sistem tehničkog obezbeđenja Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, a takođe i članke koji se tiču najšire nacionalne i međunarodne akademske zajednice.
photoFOTOGALERIJA