20.10.2023

Обележена годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату




Низом манифестација у којима учествују и припадници Министарства одбране и Војске Србије данас је обележено ослобођење Београда у Другом светском рату.



Меморијални дефиле „Победа слободе“ поводом обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, започео је на Теразијама, а завршио се на Тргу Републике музичко-сценским програмом.

Обележавању годишњице ослобођења престонице присуствовали су помоћник министра одбране за буџет и финансије Катарина Павичић, в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОРА-а и борачких оганизација. Тридесет кадета Војне академије Универзитета одбране предводило је дефиле носећи реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату.



Симболично, на челу поворке, из старог војног камиона путем озвучења емитована је радио-драма „Слободни Београд“. Осим кадета Војне академије Универзитета одбране, у дефилеу су учествовали и представници СУБНОР-а носећи слике својих предака који су учествовали у борбама за ослобођење у Другом светском рату.

Музички део програма отворен је наступом Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички” и дечијег хора Радио-телевизије Србије и извођењем “Химне Београду”, а настављен нумерама „Отписани“ из истоименог филма, „Куд народна војска прође“, „Падај сило и неправдо“, „Буди се исток и запад“, „Партизанска каћуша“ и „Иво Лола Рибар“ Корни групе.



После вишедневних тешких борби, припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути снагама Црвене армије, ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Југославије и тиме окончали 1287 дана дугу немачку окупацију града, током које је страдао велики број Београђана, док је град претрпео велика разарања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА