20.10.2023

Obeležena godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu




Nizom manifestacija u kojima učestvuju i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas je obeleženo oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.



Memorijalni defile „Pobeda slobode“ povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, započeo je na Terazijama, a završio se na Trgu Republike muzičko-scenskim programom.

Obeležavanju godišnjice oslobođenja prestonice prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za budžet i finansije Katarina Pavičić, v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNORA-a i boračkih oganizacija. Trideset kadeta Vojne akademije Univerziteta odbrane predvodilo je defile noseći replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu.



Simbolično, na čelu povorke, iz starog vojnog kamiona putem ozvučenja emitovana je radio-drama „Slobodni Beograd“. Osim kadeta Vojne akademije Univerziteta odbrane, u defileu su učestvovali i predstavnici SUBNOR-a noseći slike svojih predaka koji su učestvovali u borbama za oslobođenje u Drugom svetskom ratu.

Muzički deo programa otvoren je nastupom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i dečijeg hora Radio-televizije Srbije i izvođenjem “Himne Beogradu”, a nastavljen numerama „Otpisani“ iz istoimenog filma, „Kud narodna vojska prođe“, „Padaj silo i nepravdo“, „Budi se istok i zapad“, „Partizanska kaćuša“ i „Ivo Lola Ribar“ Korni grupe.



Posle višednevnih teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti snagama Crvene armije, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Jugoslavije i time okončali 1287 dana dugu nemačku okupaciju grada, tokom koje je stradao veliki broj Beograđana, dok je grad pretrpeo velika razaranja.
photoFOTOGALERIJA