TekstFotogalerija
12.10.2023

Odbrana doktorske disertacije




U prostorijama Departmana tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih nauka Vojne akademije Univerziteta odbrane dana 12. 10. 2023. godine pripadnik OS DNR Alžir kapetan Omar Zelmati odbranio je doktorsku disertaciju. Doktorska disertacija, iz oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, je izrađena tokom školovanja na doktorskim akademskim studijama studijskog programa Vojnoelektronsko inženjerstvo.


Rezultati iz disertacije su objavljeni u međunarodnom časopisu sa SCI liste Journal of Electrical Engineering, kao i na nekoliko skupova međunarodnog i nacionalnog značaja. Doktorska disertacija obuhvata istraživanja u oblasti subjektivne i objektivne procene kvaliteta komprimovanih slika iz infracrvenog dela elektromagnetnog spektra.
Zahvaljujući bazi koja je kreirana tokom izrade doktorske disertacije omogućena je analiza kvalitet slika iz infracrvenog dela spektra, gde je kvalitet od presudnog značaja za detekciju, prepoznavanje i identifikaciju objekata, kao i izvođenje aktivnosti u noćnim uslovima ili u uslovima slabe vidljivosti.


Disertacija je odbranjena pred komisijom u sastavu: pk red. prof. dr Milenko Andrić, dipl. inž., red. prof. dr Vladimir Petrović, dipl. inž. (Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka), pk vanr. prof. dr Ivan Tot, dipl. inž., pk vanr. prof. dr Boban Bondžulić, dipl. inž.  i pk vanr. prof. dr Boban Pavlović, dipl. inž. 
Javnoj odbrani doktorske disertacije prisustvovao je i izaslanik odbrane DNR Alžir u Beogradu.