26.02.2024

Održana analiza Plana rada Vojne akademije Univerziteta odbrane za 2023. godinu




Analiza Plana rada Vojne akademije Univerziteta odbrane za 2023. godinu održana je danas u kasarni „General Jovan Mišković”. Uz intoniranje himne Republike Srbije, koju je izvela kadet Ašanin Marija, današnju analizu otvorio je načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević.



Analizi je prisustvovao rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, dipl.inž. sa kolegijumom, kolegijum načelnika Vojne akademije Univerziteta odbrane, načelnici katedri i kadeti.
 
Načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane pukovnik Srđan Blagojević istakao je da je u prethodnoj veoma izazovnoj godini, Vojna akademija Univerziteta odbrane ispunila svoju misiju i unapredila sistem obrazovanja i vaspitanja, kako na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane, tako i u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi „1300 kaplara“.



I pored poteškoća koje su pratile realizaciju zadataka, tokom prethodne godine  kontinuirano je unapređivan vojnički segment života i rada Kadetske brigade, Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“, značajno je intenzivirana promotivna kampanja i unapređen proces selekcije kandidata, upisane su prve generacije na master i doktorske studije Studijskog programa Vojne nauke, nastavljeno je sa infrastrukturnim radovima i unapređenjem uslova života i rada opremanjem nastavnom i vojnom opremom – istakao je pukovnik Blagojević.
 
Rezultate rada u realizaciji ključnih zadataka sa uporednom kvalitativno - kvantitativnom analizom u odnosu na prethodni period, problemima u toku realizacije zadataka i predlogom mera za unapređenje stanja u 2024. godini prezentovali su rukovodioci unutrašnjih jedinica Vojne akademije Univerziteta odbrane.
 
Tokom analize usvojeni su i ciljevi i težišni zadaci rada za 2024. godinu.
 
U 2024. godini Vojnu akademiju očekuje unapređenje realizacije školovanja i usavršavanja na svim nivoima, unapređenje postojećih i akreditacija novih studijskih programa u oblasti vojnih nauka, sprovođenje kvalitetne selekcije kandidata za prijem na školovanje prema novim kriterijumima i povećanje broja lica na školovanju na svim nivoima, obezbeđenje stabilnog funkcionisanja svih logističkih funkcija, organizaciono restruktuiranje u skladu sa aktuelnim i budućim potrebama i težnja ka stabilnoj popuni i intenzivnija saradnja sa komandama, jedinicama i ustanovama VS u realizaciji obrazovne funkcije i obuke - zaključio je načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane pukovnik Blagojević.



Na kraju, prisutnima se obratio rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, dipl.inž. ističući da je Vojna akademija Univerziteta odbrane tokom minule godine uspela da podigne realizaciju funkcionalnih zadataka na viši nivo.
 
General Boban Đorović čestitao je pripadnicima Vojne akademije Univerziteta odbrane na postignutim rezultatima i dao smernice za dalji razvoj i unapređenje nastavno-obrazovnog i vaspitnog procesa.