12.02.2024

Godišnja analiza Plana rada Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane




U Institutu za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane danas je održana analiza Plana rada za 2023. godinu kojoj su pored pripadnika Instituta prisutvovali rektor Univerziteta odbrane, brigadni general prof. dr Boban Đorović, dipl. inž., načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane, pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, zatim prorektor za kvalitet i razvoj Univerziteta odbrane, vanr. prof. pukovnik dr Srđan Starčević, predstavnik Prorektorata za naučnoistraživačku delatnost Univerziteta odbrane, potpukovnik Predrag Rakonjac, predstavnik Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane, pukovnik Zoran Jekić, kao i dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, prof. dr Sonja Marjanović.



Današnju aktivnost otvorila je direktorka Instituta vanr. prof. dr Jovanka Šaranović. Ona je iznela da je u protekloj godini Institut uspešno realizovao planirane i vanredne zadatke, potvrdivši se time kao kompetentna naučnoistraživačka institucija unutar sistema odbrane ali i unutar akademske zajednice Republike Srbije. Kao i prethodnih godina direktorka je iskoristila priliku da se zahvali Vojnoj akademiji i Školi nacionalne odbrane Univerziteta odbrane na uspešnoj saradnji.



Nakon uvodnog obraćanja direktorke, načelnici oranizacionih celina Instituta, kao i direktor Vojnog arhiva, detaljnije su prezentovali rezultate koji su postignuti u protekloj godini. Fokus njihove analize bio je usmeren ka realizaciji težišnih zadataka Instituta, poput izrade informacija za potrebe politike odbrane, zatim naučnoistraživačkih projekata, objavljivanja naučnih radova i monografija.



Na kraju se obratio rektor Univerziteta odbrane, brigadni general prof. dr Boban Đorović. On je konstatovao da je Institut kvalitetno realizovao brojne zadatke u protekloj godini i time dao važan doprinos izgradnji sveukupnih sposobnosti sistema odbrane.