19.10.2023

Svečanost povodom Dana Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” Univerziteta odbrane




Svečanost povodom Dana Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” Univerziteta odbrane održana je  u amfiteatru Škole nacionalne odbrane.

Svečanosti  su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nemanja Starović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Uprave za ljudse resurse GŠ VS J-1 brigadni general Savo Iriškić, komandant 2. brigade Kopnene vojske  brigadni general Siniša Stašević i ostali gosti i zvanice.



Nakon intoniranja himne Republike Srbije u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, na svečanosti je pročitana čestitika ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Na početku svečanosti načelnik Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”  Univerziteta odbrane pukovnik Mićo Suvajac pozdravio je prisutne i zahvalio se što prisustvuju svečanosti Škole nacionalne odbrane.  U toku obraćanja predstavio je rezultate škole u prethodnom periodu. Potom je usledila dodela zahvalnica  2. brigadi Kopnene vojske i Tehničko remontnom zavodu „Čačak”, kao i stimulativne mere pripadnicima Škole nacionalne odbrane za uspešnu saradnju i doprinos u rezultatima Škole nacionalne odbrane.



Rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr. Boban Đorović  je tom prilikom izjavio da sa uvažavanjem značaja Škole nacionalne odbrane i duge tradicije školovanja i usavršavanja oficira naše vojske nakon završenih osnovnih studija na Vojnoj akademiji, pre dve godine odlučeno je da ova škola ponese ime najstarijeg među vojvodama srpske vojske, Radomira Putnika. I to s pravom, jer su u ličnosti i delu vojvode Putnika upisani svi ključni zadaci ove škole čiji praznik danas proslavljamo.



- Danas je prvi zadatak nastavnika u Školi nacionalne odbrane da od svojih polaznika traže da razmišljaju i kreativno rešavaju zadatke sa kojima će se susretati u praksi. Jednostavna reprodukcija znanja ne dolazi u obzir, a šabloni mogu da posluže samo kao polazište za veće domete. Naš cilj je da oficiri iz Škole nacionalne odbrane izađu sa većim samopouzdanjem, utemeljenim na povećanju znanja, sposobnosti za samostalnu studiju i ovladavanju metodama i pravilima akademskog pisanja za izradu stručnih radova, rekao je brigadni general Đorović.
photoFOTOGALERIJA