09.03.2023

Министар Вучевић уручио указе о унапређењима и постављењима
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић уручио је данас официрима Војске Србије, на свечаности у Великој ратној сали Старог Генералштаба, указе председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о унапређењима и постављењима на нове дужности. Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.У чин бригадног генерала унапређени су пуковници Горан Момчиловић, Михаило Зоговић, Миле Витезовић, Гордан Павловић, Синиша Сташевић и Славко Ракић. У чин бригадног генерала унапређени су и пуковник Бобан Ђоровић који је постављен на дужност ректора Универзитета одбране и пуковник Јовица Матић који је постављен на дужност заменика команданта Команде за обуку. Бригадни генерал Мухарем Фазлић постављен је на дужност начелника Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије, док је пуковник Предраг Краљевић постављен на дужност начелника Војног кабинета председника Републике Србије. На дужност начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) ГШ ВС постављен је пуковник Драган Арсенијевић, док је пуковник Милан Лазић постављен на дужност начелника Управе војне полиције ГШ ВС.

Честитајући официрима, министар Вучевић истакао је да је председнику Вучићу предложио унапређење и постављење на дужности у Министарству одбране и Војсци Србије за 12 официра.

- У складу са Законом о Војсци Србије и њиме прописаним овлашћењима министра одбране, а на основу предлога начелника Генералштаба Војске Србије за припаднике Војске Србије и након обављених консултација са својим сарадницима, председнику Републике Србије Александру Вучићу предложио сам унапређење и постављење на дужности у Министарству одбране и Војсци Србије за 12 официра. Препознајући резултате досадашњег рада предложио сам унапређење у виши чин за осам официра, од тога пет ванредно унапређених. Унапређени официри су несебично, дајући себе извршавали задатке постављене пред организацијске јединице којима су руководили. Све своје знање и радни потенцијал ставили су у функцију Министарства одбране и Војске Србије и то посебно учешћем у организацији и координацији вежби јединица Војске Србије, планирањем и извршавањем активности и задатака јединица на целој територији Републике Србије, развојем и опремањем Војске Србије новим средствима наоружања и војне опреме, развојем војне науке и научних достигнућа, као и јачењем угледа војске у јавности и промовисањем моралних вредности у целини, истакао је министар одбране и додао да је још један од разлога и то што су били у одбрани отаџбине увек и свуда где је било најпотребније и најтеже.

Министар Вучевић поручио је да унапређени и постављени официри таквим својим радом и односом према задацима, својом савесношћу и истрајношћу у извршавању задатака могу бити пример свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије, посебно млађим колегама и будућим нараштајима.- Такође, у циљу унапређења оперативних и функционалних способности, како Министарства одбране тако и Војске Србије, предложио сам председнику Републике као врховном команданту да се изврши кадровска попуна до сада упражњених формацијских места постављењем на нове дужности за шест официра. Прочитани укази председника Вучића најбољи су доказ да су ваш рад и залагање у досадашњем периоду препознати као изузетно значајни за унапређење система одбране, нагласио је министар Вучевић и изразио уверење да ће оправдати указано поверење.

Он је официрима поручио да с поносом носе своје нове чинове наше славне војске и да са еланом обављају дужности. Како је истакао „ово није крај, нити круна вашег залагања и борбе за добробит наше отаџбине, ово мора бити само почетак на новим дужностима и пре свега с још већим обавезама“.
 
- Господо генерали, не заборавите да је храстов венац који данас пришивате на своје еполете симбол победе, снаге, заштите, чврстине, али сведочанство истине и правде. Ово је симбол постојаности у вери и врлинама, а наша, ваша вера и врлина мора бити наша мајка Србија и њој подређени и заклети морамо бити и остати сви. Господо официри, не заборавите ни мудре поуке великог краља Петра Првог Ослободиоца који је своје официре подучавао да у војнику не виде себи потчињеног, него друга и брата рођеног. На крају, имајте свест да нове дужности изнад свега подразумевају већу одговорност, рекао је министар одбране.

Министар Вучевић подсетио је на речи славног војводе Живојина Мишића који је говорио да „у критичним тренуцима командант мора лично да се ангажује да осоколи и подстиче на истрајност своје трупе“.

- Очекујем од вас да још јаче и снажније наставите да радите на јачању и унапређењу Министарства одбране, Војске Србије и наше отаџбине. Нека живи наша славна Војска, узданица нашег народа, нека живи наша отаџбина Србија, поручио је министар одбране и још једном честитао официрима на добијеним чиновима и новим постављењима.Бригадни генерал Горан Момчиловић рођен је 4. јула 1967. у Сурдулици. У професионалној војној служби је од 1990. године. Завршио је Војну академију 1990. године, магистарске студије 2005. године, Генералштабно усавршавање 2009. и Високе студије безбедности и одбране 2021. године. На дужности је шефа Кабинета министра одбране.

Бригадни генерал Михаило Зоговић рођен је 17. јануара 1976. у Беранама. У професионалној војној служби је од 1999. године. Завршио је Војно-техничку академију 1999. године, магистарске студије 2008. године, докторске студије 2012. и Високе студије безбедности и одбране 2022. године. На дужности је начелника Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.

Бригадни генерал Бобан Ђоровић рођен је 14. септембра 1969. у Крагујевцу. У професионалној војној служби је од 1993. године. Војно-техничку академију завршио је 1993. године, магистарске студије 1999. године, докторске студије 2003. и Високе студије безбедности и одбране 2012. године. До сада је био на дужности проректора у Проректорату за квалитет и развој Ректората Универзитета одбране.

Бригадни генерал Јовица Матић рођен је 6. децембра 1976. у Зворнику. У професионалној војној служби је од 1999. године. Завршио је Војну академију 1999. године, специјалистичке студије 2009. године, Командно-штабно усавршавање 2017. године, Генералштабно усавршавање 2019. године, а Високе студије безбедности и одбране 2020. године. До сада је био на дужности начелника Управе војне полиције ГШ ВС.

Бригадни генерал Миле Витезовић рођен је 6. фебруара 1971. у Ужицу. У професионалној војној служби је од 1994. године. Војну академију завршио је 1994. године, Командно-штабно усавршавање 2008. и Генералштабно усавршавање 2013. године. На дужности је начелника Управе за телекомуникације и информатику (Ј-6) ГШ ВС.

Бригадни генерал Гордан Павловић рођен је 7. априла 1970. у Пожаревцу. У професионалној војној служби је од 1992. године. Завршио је Ваздухопловну Војну академију 1992. године, Командно-штабно усавршавање 2006. и Генералштабно усавршавање 2011. године. На дужности је начелника Штаба у Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Бригадни генерал Синиша Сташевић рођен је 17. децембра 1971. у Тутину. У професионалној војној служби је од 1994. године. Завршио је Војну академију 1994. године, Командно-штабно усавршавање 2007. и Генералштабно усавршавање 2014. године. На дужности је команданта Друге бригаде копнене војске.Бригадни генерал Славко Ракић рођен је 31. јануара 1976. у Бихаћу. У професионалној војној служби је од 2000. године. Завршио је Војно-техничку академију 2000. године, магистарске 2006, а докторске студије 2018. године. На дужности је начелника Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.
Бригадни генерал Мухарем Фазлић рођен је 4. октобра 1969. у Сјеници. У професионалној војној служби је од 1992. године. Завршио је Војну академију 1992. године, Командно-штабно усавршавање 2007. и Генералштабно усавршавање 2011. године. До сада је био на дужности начелника Штаба у Команди Команде за обуку.

Пуковник Предраг Краљевић рођен је 9. октобра 1969. у Имотском. У професионалној војној служби је од 1992. године. Завршио је Војно-техничку академију 1992. године, Командно-штабно усавршавање 2005. и Генералштабно усавршавање 2010. године. Обављао је дужност начелника Кабинета начелника ГШ ВС.

Пуковник Драган Арсенијевић рођен је 20. априла 1971. у Београду. У професионалној војној служби је од 1994. године. Завршио је Војну академију 1994. године, специјалистичке академске студије 2006. и Генералштабно усавршавање 2020. године. Обављао је дужност заменика команданта 72. бригаде за специјалне операције.

Пуковник Милан Лазић рођен је 21. марта 1971. у Пожеги. У професионалној војној служби је од 1995. године. Завршио је Војну академију 1995. године, Командно-штабно усавршавање 2009. и Генералштабно усавршавање 2020. године. Обављао је дужност начелника Одељења за оперативне и опште послове у Управи војне полиције ГШ ВС.
photoФОТОГАЛЕРИЈА