28.10.2021

Одржана научна конференција „Неутралност и стратешко одвраћање”.
Школа националне одбране „Војвода Радомир Путник” Универзитета одбране је у сарадњи са Институтом за стратегијска истраживања, Факултетом безбедности, Институтом за политичке студије, Институтом за међународну политику и привреду и Институтом за европске студије реализовала научну конференцију под називом: „Неутралност и стратешко одвраћање” у свечаној сали у касарни „Генерал Јован Мишковић”.


Научна конференција представља прву фазу истоименог научног пројекта Универзитета одбране у којем се разматрају проблеми одвраћања у савременом стратегијском окружењу, са посебним нагласком на одвраћање неутралних држава, као специфичности стратегијско-доктринарних опредељења држава које су се обавезале на уздржавање од чланства у војним савезима. Значај овог научно истраживачког пројекта јесте у разматрању савремених теорија одвраћања у контексту потенцијала Републике Србије и српског народа у целини.
 
Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, је обраћајући се учесницима скупа указао на значај стицања научних сазнања о савременим стратегијама одвраћања и сагледавања њиховог потенцијала и утицаја на националну безбедност, као и обезбеђење предуслова за веродостојно и кредибилно одвраћање и његово усмеравање ка потенционалним носиоцима претњи.
 
Конференција је реализована у оквиру следећих панела:
 
  • Панел 1: Савезништва и неутралност у теорији одвраћања
У раду првог панела са истакнутим геополитичарем проф. Миломиром Степићем са Института за политичке студије као модератором, учествовали су доц. др Владимир Ајзенхамер и докторанд Михајло Копања са Факулета безбедности, др Милан Игрутиновић са Института за европске студије и др Небојша Вуковић са Института за међународну политику и привреду.
 
  • Панел 2: Геополитички чиниоци стратешког овраћања неутралних држава
Модератор другог панела био је проф. др Станислав Стојановић из Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране, а у његовом раду учествовали су др Милош Кнежевић и проф. др Миломир Степић из Института за политичке студије и пуковник доц. др Вељко Благојевић са Катедре стратегије Школе националне одбране.
 
  • Панел 3: Национална и компаративна искуства
 
У трећем панелу који је водио пуковник доц. др Вељко Благојевић, учествовали су пуковник доц. др Далибор Денда, проф. др Станислав Стојановић и Игор Пејић са Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране.
 
На научној конференцији су поред ректора Универзитета одбране учествовали бригадни генерал Предраг Бандић, в.д. помоћника министра за политику одбране, бригадни генерал Мирољуб Чупић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) ГШ ВС и други представници Министарства одбране и Војске Србије, Универзитета одбране, полазници 65. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник”, пензионисани припадници система одбране и представници научно-истраживачких установа Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА