05.07.2024

Свечаност поводом завршетка школовања 13. класе ВСБО и официра 67. класе ГШУ
Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Братислав Гашић, присуствовао је данас, у Дому Народне скупштине, свечаности поводом завршетка школовања 13. класе Високих студија безбедности и одбране и официра 67. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“.Свечаности су присуствовали председник Владе Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, министри у Влади Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници војно-дипломатског кора, верских заједница и породице полазника.

Министар Гашић уручио је реплике српских средњовековних мачева полазницима 13. класе ВСБО и официрске сабље првој тројици у рангу полазника 67. класе ГШУ – потпуковнику Александру Павићу, потпуковнику Далибору Седлару и потпуковнику Мирославу Максимовићу, док је начелник Генералштаба генерал Мојсиловић уручио сабље осталим официрима 67. класе ГШУ.На почетку свог обраћања, министар одбране поздравио је професоре Универзитета одбране, полазнике 13. класе ВСБО и 67. класе ГШУ, а посебно официре из страних оружаних снага који су, према његовим речима, доласком на усавршавање у Републику Србију посведочили пријатељство и одали признање угледу, који у њиховим државама имају наша земља и наша војска.

- Србија поштује и чува универзалне вредности, национално достојанство и међународно право. Чврсто опредељени за војну неутралност, желимо да градимо добре и узајамно корисне односе са свим државама света засноване на међусобном уважавању – рекао је министар Гашић.

Он је истакао да се Србија не узда у чланство у војним савезима, већ искључиво у себе и сопствене снаге те нагласио да је јединство државе, војске и народа у духу слободе, правде и истине било и биће главни фактор унутрашње стабилности, одвраћања и одбране Србије и српског народа од сваког вида егзистенцијалних напада и претњи.- Одувек је наша држава у историјски одсудним моментима имала највише поверења у знање, способности и морал својих официра, али и у спремност, упорност и патриотски дух грађана Србије. Због тога, с једнаком пажњом сви одговорни људи у систему одбране треба да приступају војном образовању и развоју способности за одвраћање у складу с концептом тоталне одбране. Одбрана Србије заједнички је задатак свих нас, а слобода отаџбине услов за сваки вид напретка и благостања. Слободни можемо све, без слободе нисмо ништа. Али, слобода има и своју цену која се плаћа сталном спремношћу да се она брани. Слобода подразумева постојање људи спремних, способних, обучених и вољних да се за њу боре и победе. Она, такође, захтева знање како се у борби за слободу побеђује непријатељ и чувају животи војника и цивила – рекао је министар одбране и нагласио да су управо ти људи – припадници Војске Србије и да се најбољи међу њима усавршавају у Школи националне одбране, која поносно носи име најстаријег међу српским војводама.

Министар Гашић поручио је свим полазницима да им не може гарантовати да стечена знања никада неће применити у пракси, узевши у обзир догађаје на глобалном нивоу.- Нажалост, сведоци смо догађаја који нам указују да се на глобалном нивоу дешавају велике геополитичке промене које утичу на све нас. Данас је и Европа у стању неизвесности, што је било незамисливо у претходним деценијама. Сведоци смо јавних порука њеним становницима у којима се наговештавају дугогодишње кризе и ратови. Многе државе повећавају војне буџете и обнављају људске и технолошке способности за вођење дуготрајних сукоба високог интензитета. Ово указује да свет, нажалост, иде путем заоштравања односа – рекао је министар Гашић те додао да је због тога питање одбране и безбедности Србије први услов њеног опстанка и да ћемо уз помоћ председника Републике Александра Вучића и Владе Републике Србије наставити да улажемо у нашу војску – људство, наоружање, опрему и обуку, јер је то залог укупног развоја и очувања спољне и унутрашње безбедности Србије, као и заштите српског народа.

Данашња свечаност је, према речима министра одбране, уприличена у част великог успеха свих полазника те нагласио да Србија високо цени вредне и мотивисане људе који улажу у своје знање и образовање да би својој отаџбини служили боље и марљивије.

- Усавршавањем у Школи националне одбране направили сте значајан корак у својим каријерама, али још значајнији за јачање система одбране Србије. На дужностима које ћете ускоро преузети примените најсавременија и најбоља знања стечена током школовања. Останите у сталном контакту с војним наукама, обнављајте своја знања, мислите креативно, унапређујте рад и стање у командама и јединицама које ће вам бити поверене. Живимо у доба брзих промена, које треба разумети и на које морамо одговорити да бисмо гарантовали одбрамбену способност наше отаџбине. Желим вам да ту одговорност носите достојно и успешно – поручио је министар Гашић и честитао свим полазницима успешан завршетак усавршавања.Најуспешнији у 67. класи Генералштабног усавршавања потпуковник Александар Павић обратио се у име полазника и том приликом рекао да ту генерацију официра карактеришу висока мотивисаност, знање, војна вештина и стратешко промишљање, које је одлика врхунских професионалаца.

- Мир није одсуство рата, већ врлина која се мора неговати. Управо из тог разлога, професори Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“, негујући традиције наших предака и ратних искустава која су обликовала државност Србије, увек су током предавања наглашавали стратешко промишљање као основу за остварење националних интереса. Војна вештина, знање и одлучност генералштабних официра који стоје испред вас представљају гарант очувања мира и просперитета Србије. Држава може да буде стабилна само уколико има јаку, добро опремљену и обучену војску, а Војска Србије је сигурно једна таква институција – рекао је потпуковник Павић.Заступник начелника Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ пуковник Зоран Јекић честитао је полазницима 13. класе Високих студија безбедности и одбране и официрима 67. класе Генералштабног усавршавања успешан завршетак школовања.

- Завршетком усавршавања направили сте још један корак у развоју својих каријера. Искрено се надам да ће знања која сте стекли током усавршавања, у вашем будућем раду, дати допринос развоју система одбране – поручио је пуковник Јекић.

Министар Гашић уручио је данас реплике српских средњовековних мачева припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су у 2022. и 2023. години завршили Високе студије безбедности и одбране у иностранству, док је генерал Мојсиловић уручио официрске сабље припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су у претходне две године у иностранству завршили Генералштабно усавршавање.Један од полазника 13. класе Високих студија безбедности и одбране је Горан Селак из Министарства правде Републике Српске. Како је истакао, част му је што је стекао шестомесечно животно искуство и каријерно усавршавање и образовање у Школи националне одбране у Београду.

- Стекли смо богато искуство. Видели смо да је Република Србија снажно напредовала, да има веома квалитетан и стручан кадар. Обишли смо институције у Србији и у иностранству и тамо разменили мишљења и искуства. Када се вратим у Републику Српску, настојаћу да пренесем стечено искуство и да служим свом народу и Републици Српској – рекао је Селак.

Полазник 67. класе Генералштабног усавршавања потпуковник Момчило Младеновић истиче да је реч о највишем виду школовања Војске Србије и круни војне каријере сваког официра.

- Тежак је пут да се до ове тачке дође. Уложени су огроман труд и напор, потребно је велико знање, као и одговорност, пре свега према Републици Србији – нагласио је потпуковник Младеновић.Високе студије безбедности и одбране ове године завршило је 19 полазника, од тога девет из органа државне управе и служби Владе Србије, пет из Министарства одбране и Војске Србије и пет полазника из иностраних земаља – Министарства одбране Мађарске, Министарства одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине, као и Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства правде Републике Српске.

Генералштабно усавршавање завршило је 46 официра из земље и иностранства – 41 из Министарства одбране и Војске Србије, тројица припадника Оружаних снага Босне и Херцеговине, припадник Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, као и припадник Оружаних снага Савезне Републике Немачке.
photoФОТОГАЛЕРИЈА