09.05.2024

Премијера документарног филма "Бежично" посвећен научнику Николи Тесли
Припадници Универзитета одбране имали су данас прилику да премијерно погледају документарни филм "Бежично" који је посвећен научном раду и животу једног од најистакнутијих српских научника и изумитеља Николи Тесли.Пројекцији филма присуствовао је в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе господин Синиша Радовић, директор Музеја Николе Тесле госпођа Ивона Јевтић са сарадницима, начелник Управе за традицију стандард и ветертане пуковник Ђорђе Калањ са сарадницима као и запослени, полазници, кадети и ученици Универзитета одбране.

У уводном обраћању, у име начелника Војне академије, пуковник ванр. проф. др Драган Трифковић, дипл. инж. је поздравио госте и истакао значај сарадње Универзитета одбране и Музеја Николе Тесле која је сваке године све садржајнија и која доприноси чувању успомене на лик и научна достигнућа нашег великана, а истовремено мотивише наставнике и кадете да проучавају Теслин научни рад. На Војној академији се електротехници као важној научној дисциплини посвећује велика пажња како кроз наставу и научни рад тако и кроз рад научне секције кадета чији ће се чланови за неколико дана такмичити на Елктријади у Требињу.

О Николи Тесли и документарном филму „Бежично“ говорили су директорка Музеја госпођа Ивона Јевтић и кустос Владимир Перић. Филм је представио биографију Николе Тесле и анализу његових научних резултата и немерљивог доприноса техничко-технолошком развоју човечанства. Кроз Теслине идеје и визије присутни су, кроз до сада неиспричане приче, спознали шта је заправо богатство као и одговор на питање да ли је човек биће материје или духа.

За крај ове свечане активности, за изузетан допринос у подршци у неговању и очувању дела и лика Николе Тесле у Војној академији, пуковник Драган Трифковић уручио је захвалницу музеју Николе Тесле.

photoФОТОГАЛЕРИЈА