07.05.2024

Предавање амбасадора Републике Италије у Београду полазницима 13. класе Високих студија безбедности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник”




Амбасадор Републике Италије у Републици Србији Њ.Е. Лука Гори одржао је 7. маја 2024. године предавање полазницима 13. класе Високих студија безбедности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник”.



Тема предавања је била: „Италијанско - српски односи и погледи на безбедносне ризике и претње у свету и региону Балкана”. Модератор на предавању је био начелник Високих студија безбедности и одбране пуковник Вангел Милковски, а присуствовао је и проректор за међународну војну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета одбране пуковник др Срђан Љубојевић.



У садржајном излагању и дискусији са полазницима 13. класе, амбасадор Гори је изнео ставове своје земље о ситуацији у региону Западног Балкана, апострофирајући значај сарадње са Републиком Србијом, са којом Италију веже и стратешко партнерство у  областима економске, одбрамбене, културне и других видова билатералне сарадње.



Предавање по позиву амбасадора Републике Италије представља само још једно у низу обраћања амбасадора земаља сталних чланица Савета безбедности УН, као и великих и регионалних сила, које се реализује у оквиру наставног подручја „Стратешко окружење” Програма усавршавања Високих студија безбедности и одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА