11.04.2024

Потписан Меморандум о сарадњи Универзитета одбране и Нафтне индустрије Србије




Министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас потписивању Меморандума о сарадњи Универзитета одбране Министарства одбране и Нафтне индустрије Србије а.д. у Ректорату Универзитета одбране.



Потписивању је присуствовао и генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев.

Меморандум су потписали ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић и заменик генералног директора НИС Вадим Смирнов.

Према речима министра Вучевића, данас потписани споразум између Универзитета одбране и Нафтне индустрије Србије није само протоколаран, већ је Министарство одбране започело читав низ активности како би се боље умрежило са свим институцијама, установама, привредним субјектима који послују у Србији.

- То радимо управо у контексту јачања наших одбрамбених  капацитета – знањем, материјалним ресурсима и свим облицима сарадње које побољшавају и квалитет и знање наших официра, подофицира и војника и стварају боље услове за функционисање система одбране. Захвалан сам Нафтној индустрији Србије што је препознала ту идеју и жељу Министарства одбране да шири сарадњу – рекао је министар одбране и додао да то није први споразум потписан између Министарства одбране и НИС истакавши да је први потписан пре око 10 година.



Министар Вучевић нагласио је да је у овом виду сарадње и учење руског језика, како би наши официри учили и тај страни језик и додао да је реч о дугој традицији у српској војсци.

- Од ослободилачких ратова у 19. веку, то је нешто што је било и пожељно и потребно међу нашим официрима и припадницима војске, како би боље сарађивали са осталим војскама. Не заборавите да ми немали део наоружања и војне опреме имамо произведен у Руској Федерацији или некадашњем Совјетском Савезу и то нам је преко потребно – истакао је министар Вучевић додајући да ће знање руског језика унапредити знања и способности наших официра и будућих официра.

Министар Вучевић је позвао и друге компаније које имају сличне намере или жеље или потребе да се умреже са Министарством одбране и поручио да су добродошли и да смо спремни за различите облике сарадње на обострано задовољство.

Како је истакао Кирил Тјурдењев, НИС има добру дугогодишњу сарадњу са Министарством одбране те додао да данашње потписивање Меморандума носи и велику одговорност.



- НИС као друштвено одговорна компанија кроз свој програм „Енергија знања“ подржава универзитете и студенте у Србији и наш је циљ је да имамо добар кадар који може да ради у компанији НИС и у својој земљи. Хвала министру одбране и ректору за подршку, ово је за нас од изузетне важности – истакао је Тјурдењев.

Меморандум обухвата сарадњу Универзитета одбране и компаније НИС у области образовања, истраживања и трансфера знања. Потписници Меморандума сагласни су да успостављањем партнерских односа могу значајно да допринесу унапређивању различитих видова повезивања научног, образовног и стручног рада Универзитета одбране с пословним активностима НИС.

Данашњем потписивању Меморандума присуствовали су вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић, припадници Универзитета одбране и представници компаније НИС.
photoФОТОГАЛЕРИЈА