09.04.2024

Трибина: „Искуства из одбране од НАТО агресије на СРЈ 1999. године“




Поводом обележавања 25 година од НАТО агресије на СРЈ на Војној академији Универзитета одбране је одржана трибина на тему „Искуства из одбране од НАТО агресије на СРЈ 1999. године“, којој су присуствовали кадети Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, професори и запослени припадници Универзитета одбране.



Трибину је отворио пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, начелник Војне академије Универзитета одбране, а учешће су узели наставници и научни радници Војне академије Универзитета одбране, старешине са искуствима из одбране од НАТО агресије на СРЈ 1999. године и кадети чији су очеви били учесници ових дешавања.



Трибина је оранизована у три панела који су обухватили: историјски, правни, социолошки, политички и стратегијски оквир пре почетка НАТО агресије, затим искуства из борбених дејстава у току НАТО агресије и ставове и размишљања кадета о НАТО агресији на СРЈ 1999. године.



Кадети и припадници Универзитета одбране имали су прилику да присуствују излагањима истакнутих професора, научника, старешина са искуствима и кадета који су износили чињенице и искуства везана за догађаје из НАТО агресије, да постављају питања и да активно учествују у дискусији.



Трибина је имала за циљ неговање сећања на 78 дана одбране од агресије НАТО снага на СРЈ 1999. године и едукацију кадета и професионалног састава Универзитета одбране о околностима НАТО агресије и искуствима из борбних дејстава.
photoФОТОГАЛЕРИЈА