29.03.2024

Припадници Ректората Универзитета одбране посетили Храм Светог Саве на Врачару




Припадници Ректората Универзитета одбране данас су посетили Храм Светог Саве на Врачару у циљу реализације културних активности.



Том приликом припадници Ректората Универзитета одбране упознали су се са историјом Храма. Сазнали су да је Црква подигнута по угледу на Цркву средњевековног манастира Милешеве, где су мошти Светог Саве почивале више од три и по века, а да је зидање монументалног Храма започето на месту где су Турци спалили Светитељеве мошти, 1595 године.



Наставак изградње Храма Светог Саве отпочео је 1985. године, према надзору архитекте Бранка Пешића, а уређење његове унутрашњости траје и дан данас. Храм је богато украшен мозаицима и фрескама. Припадницима је објашњено да икона има своју реалност која повезује материјално и духовно.



Импозантна крипта Храма Светог Саве, која се налази седам метара испод нивоа храма, посвећена је Светом Великомученику Кнезу Лазару. Припадници Ректората Универзитета одбране су посету завршили разгледањем мозаика, икона и фресака и понели најлепше утиске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА