04.02.2024

Војни службеник Александар Кукољ бронзани на Гренд слем турниру у Паризу




Припадник Спортске јединице Војне академије Универзитета одбране војни службеник Александар Кукољ одлично је отворио нову такмичарску сезону и на јубиларном 50. Гренд слем турниру у џудоу за сениоре који је одржан протеклог викенда од 2. до 4. фебруара 2024. године у Паризу, освојио бронзану медаљу у категорији до 100 килограма у конкуренцији 45 такмичара.



Војни службеник Александар Кукољ остварио је током турнира четири победе и један пораз. Прву победу остварио је у другом колу против представника Бразила Леонарда Гонцалвеса, другу победу извојевао је у трећем колу против Јапанца Араи Дола, након чега следи пораз у изузетно неизвесном четвртфиналу од Нурликана Шаркхана (Казахстан). Након пораза у четвртфиналу уследила је победа у репесажу против представника Узбекистана Турбојев Музафарбека, победа му је донела пласман у меч за бронзано одличје са Савитскиј Антоном (Украјина) и у којем је Кукољ одличном тактичком борбом остварио победу и нашој земљи донео бронзану медаљу.

Александар Кукољ оствареним резултатом освојио је важне бодове за напредак на Светској џудо листи, где се тренутно налази на 13. месту и који му обезбеђује велики искорак за пласман на Олимпијске игре у Паризу.
 
На Гренд слем турниру у Паризу наступило је укупно 621 такмичара из 107 земаља са 5 континената.