02.02.2024

Округли сто Института за европске студије и Високих студија безбедности и одбране у Школи националне одбране „Војвода Радомир Путник”




У организацији Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“, реализован је Округли сто за полазнике 13. класе Високих студија безбедности и одбране Универзитета одбране са представницима Института за европске студије из Београда.



Округли сто, на ком је модератор био начелник Високих студија безбедности и одбране пуковник Вангел Милковски, а од стране Института су учествовали редовни професор др Слободан Зечевић, др Милан Игрутиновић, мср Петар Ћурчић и мср Алекса Филиповић је организован на тему: „Безбедоносни аспекти односа Републике Србије са глобалним и регионалним силама, као и земљама региона“.



У садржајном излагању и дискусији са полазницима 13. класе, представници Института за европске студије су говорили о карактеристикама деловања великих и регионалних сила према Р. Србији, преносили запажања о тренутном стању односа и сложеним међусобним односима сила, а посебно детаљно су размењивали мишљења са полазницима о појединим питањима билатералних и мултилатералних међународних односа.



Округли сто је први пут организован за полазнике Високих студија безбедности и одбране у оквиру реализације наставног подручја „Стратегијско окружење“, а сарадња Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ и Института за европске студије се наставља на велико задовољство и корист свих полазника усавршавања.