18.03.2023

Одржана свечана академија поводом Дана Војне академије
Свечана академија поводом Дана Војне академије одржана је данас у касарни „Генерал Јован Мишковић“.Свечаности су присуствовали ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, државни секретар Министарства просвете проф. др Ивица Радовић, представници организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије, академске заједнице, Српске православне цркве, припадници Војне академије, Војне гимназије и Средње стручне школе „1300 каплара“.Присутнима се обратио начелник Војне академије пуковник Благојевић, истакавши да je бити припадник Војне академије исто што и имати свакодневни разлог за понос. Самим тиме што је неко припадник Војне академије – велики је лични успех. Али су сви припадници Војне академије дужни да овај свој успех експлоатишу, шире, несебично деле и умножавају радом, знањем, оптимизмом, јачањем кохезије војних колектива и васпитним деловањем на млађе.
 
Обраћајући се кадетима и ученицима начелник је нагласио да завршити Војну академију значи исписати своје име и презиме на дуги списак српских официра, исписиван већ 173 године, са кога златним сјајем плене имена војвода Радомира Путника и Живојина Мишића, генерала Светомира Ђукића и Стевана Бошковића, пуковника Миливоја Стојановића Брке и Миленка Павловића, мајора Михаила Илића и Милана Тепића, поручника бојног брода Александра Берића, потпоручника Борка Никитовића, генерала Љубише Стојимировића и многих других часних и заслужних официра и генерала.
 
У наставку свог излагања пуковник Благојевић је изразио уверење да ће Војна академија у наредном периоду учинити све да оправда свој назив: да буде Академија по академским висинама које достиже и да буде Војна по војним врлинама, обучености и војничким вештинама, стројевој изграђености и физичкој и моралној чврстини својих кадета.
 
На крају је свим припадницима Војне академије, и свим официрима Војске Србије честитао Дан Војне академије, а гостима захвалио што су били подршка у раду и што су својим данашњим присуством указали част Војној академији, јер је част наша имовина.Свечаност је била прилика да се уруче пригодна признања и награде најбољој катедри, најбољем наставнику, научном раднику, сараднику и наставнику вештина у Војној академији, наставницима Војне гимназије и Средње стручне војне школе, кадетима и ученицима.
 
Најбоља катедра Војне академије у 2022. години је Катедра наоружања и опреме копнене војске. У овој катедри раде и најбољи научни радник пуковник доц. др Дарко Божанић и најбољи сарадник, потпуковник Жељко Јокић.
 
Најбољи наставник Војне академије у 2022. години је ванредни професор др Милена Кнежевић из Катедре друштвених наука, а најбољи наставник вештина је потпуковник Ненад Гаљак из Катедре природно-математичких наука.
 
Најбољи наставници у Војној гимназији и Средњој стручној војној школи „1300 каплара“ су Андрија Бућић, наставник физичке културе, и Маријана Раичевић, професорка немачког језика.Ово је и друга година како се уручује награда за културно стваралашто припадницима Војне академије која носи име генерала Љубише Стојимировића, некадашњег начелника Војне академије у чијој су личности спојене официрске врлине и склоност ка уметничком изразу. Овогодишњи добитници награде „Генерал Љубиша Стојимировић“ су професорка српског језика и књижевности у Војној гимназији Жељана Андријевић-Андрић и кадети Александар Петљански и Владимир Шарчевић.


 
Културно-уметнички програм свечане академије био је посвећен 173. годишњици Војне академије и 110. годишњици од завршетка Балканских ратова. Кадети Војне академије и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1300 каплара“ показали су завидно музичко, рецитаторско и глумачко умеће, приказавши сцене из „Мемоара“ генерала Светомира Ђукића и расправе „О преуређењу Војне академије“ пуковника Јована Петровића, као и стихове Владислава Петковића Диса и мелодије војничких песама.
 
Дан Војне академије је војни празник који се прославља 18. марта, у спомен на оснивање Артиљеријске школе 1850. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА