06.10.2021

Отворен Централноевропски форум о војном образовању
Централноевропски форум о војном образовању (CEFME), чији је овогодишњи домаћин Универзитет одбране, свечано је отворен данас у београдском хотелу „М“.
 
Добродошлицу и успешан раду делегацијама војнообразовних установа из Чешке, Хрватске, Пољске, Аустрије, Словачке и Србије, у име потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића, као и свих припадника Министарства одбране и Војске Србије, пожелео је државни секретар Александар Живковић.Прогласивши форум отвореним, државни секретар Живковић је истакао да војно образовање има стратегијску улогу и значај за одбрамбени потенцијал сваке земље, те да је зато важно непрекидно улагање у све сегменте образовног процеса и имплементација савремених метода реализације наставе, као гаранција да ће војно образовање бити у функцији одрживог развоја и ићи у корак са савременим технологијама и друштвеним догађајима. Он додаје и да Универзитет одбране за Републику Србију представља институцију од виталног значаја и да се због тога на улагања у науку, истраживање и образовање гледа као на инвестицију у будућност.
 
Основни допринос Форума, чија је овогодишња тема „Утицај савременог оперативног окружења на војно образовање“, огледа се у подршци развоју образовања и обуке војних професионалаца, унапређењу сарадње војнообразовних институција, размени наставника и студената и стварању услова за ефикаснију организацију заједничких активности, објашњава државни секретар Живковић.Он се осврнуо и на утицај пандемије Ковида-19 на аспекте образовања, што је резултирало да се „физичко окружење учионице“ измести у домове и виртуелни простор. Као добар пример Живковић је навео успех Универзитета одбране да сопствени информациони систем прилагоди концепту учења на даљину, односно он-лајн настави. Захваљујући Центру за симулације и учење на даљину успешно је превазиђен јаз између класичних метода реализације наставе и успостављена нова методологија, која је у потпуности обезбедила квалитет и континуитет наставног процеса.
 
Државни секретар Живковић истиче да су сва досадашња искуства важна, јер познавање особености образовања у условима специфичних ризика представља важан сегмент за сталну мисију унапређења наставног процеса и прилагођавања новим околностима.Учесницима Форума обратио се и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, поручивши да му је изузетна част што је Србија домаћин ове године и што је Универзитет одбране на претходним активностима  CEFME био пуноправан и активан члан, који је имплементирао сва позитивна решења проистекла као резултат заједничког рада.
 
До 8. октобра, до када ће Форум трајати, за делегације земаља учесница биће уприличени обиласци културно-историјских знаменитости српске престонице као и дела учионичких, смештајних и спортских капацитета Универзитета одбране.
 
Централноевропски форум о војном образовању представља добровољно удружење војних универзитета из Средње Европе. Војна академија је чланица овог Форума од оснивања Форума 2007. године, а Универзитет одбране од 2011. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА