15.02.2021

Председник Вучић уручио одликовања поводом Дана државности
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Републике Србије, одликовања заслужним појединцима, институцијама и удружењима, на свечаности одржаној у Палати „Србија“.
 


Уручењу одликовања присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Обраћајући се присутнима, председник Републике рекао је да је данас велики дан за Србију - њен Дан.
 
- Данас је и наш Дан, наш национални празник, Дан када се рађала модерна српска држава, Дан када је велики вожд, а народни човек - Црни Ђорђе, подигао устанак против Турака, али и дан када је захваљујући Милошу Великом и Димитрију Давидовићу Србија донела модеран и либералан Устав, ванвременски, односно Устав испред свог времена. Зато смо данас поносни на своју прошлост, на своје претке, али гледајући у њих загледани смо и спремни да радимо за будућност нашег народа и наше деце - рекао је председник Србије.
 
Он је истакао да данас славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару Србије. Сретење је за Србе, како је истакао „и буквар и читанка, време преиспитивања, јединства нашег народа, ма где да живи“.
 

- Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију, празник који надахњује наш народ на распетом Косову и Метохији и који му даје снагу за опстанак и очување српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже - нагласио је председник Вучић.
 
Он је поручио да празник даје енергију и нашем народу у Црној Гори, „опомињући нас да не угрожавајући било кога и не дирајући права друге државе будемо уз оне који смеју да кажу да су Срби и да се њима поносимо“.

- Честитам празник нашем народу у Републици Српској, јер наши празници су и ваши, а ваши су наши. Истом роду припадамо и то нико не може и нема право да нам одузме. Овде, у Палати Србија имамо посебну обавезу да кажемо хвала јунацима нашег доба, онима који су за Србију много дали, који су живели не само за себе, већ и за нас и нашу једину земљу. Данас смо овде да одамо почаст онима који су несебично давали овој земљи, људима у њој и нашој заједничкој будућности, и оним странцима који су подржавали ову земљу, који су увек били уз њу и који су знали да је Србија важан део њихових живота – рекао је председник Вучић.

Данас се одајаје почаст за храбрости и квалитет који је неодвојиви део части и њен основни услова, поручује председник Вучић и додаје да се одаје част храбрости чије су размере у директној пропорцији са величином огромног задатка, који се зове Србија, њена слава, њена част, њен живот и њена будућност.
 

- Дати Србији, а не тражити ништа за узврат, уградити своје дело у њено име, жртвовати се за њу, највише је што неко за живота може да уради. Зато данас, онима који су урадили за Србију, Србија одговара захвалношћу и највећим признањем које може да пружи, оним којим их сврстава у ред часних и великих људи, чија имена и дела никада неће бити заборављена и остаће уписани у вечну књигу части, храбрости, хвале – истакао је председник Вучић.

Награђенима председник поручује да ће за њих, након што приме ордење и одликовања, доћи време још веће одговорности, јер ће „на сваком месту бити пример доброј, пристојно и успешној Србији“.

- Исто тако, бићете узор генерацијама које долазе, јер живот вреди не онолико колико сте у њему уживали, већ шта сте урадили и својој земљи и народу оставили. Ви сте доказали оно што још чувени Черчил говорио, да су та велика дела једноставна и да могу да стану само у једну или неколико речи: слобода, правда, част, дужност, милост, нада. На све то, ја имам само да додам, нису те речи саме по себи велике, великим сте их ви начинили и Србија вам је на томе вечно захвална. И вама који сте њену културу и нашу уметност прославили по свету и вама, дивни лекари, који сте се свакога дана борили, а многи су и животе изгубили. Вама, који сте данас овде и који ћете наставити да се борите за животе наших грађана, за животе наших људи, Србија то никада неће да заборави и биће вам увек захвална, Србија која данас подиже главу, Србија поноса и успеха, Србија мира и више од свега и пре свега, Србија слободе – поручио је председник Вучић.
 

Међу онима који су поводом Дана државности – Сретења Указом председника Републике награђени највишим државним одличјима су Универзитет одбране и бројни припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Због поштовања мера превенције у заштити од вируса Ковид-19, одличја су уручена само делу награђених.
 
Орденом белог орла са мачевима трећег степена одликован је Универзитет одбране за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане и постигнуте резултате у војном високошколском образовању. У име Универзитета одбране Орден је примио ректор генерал-потпуковник Горан Радовановић.

За изузетне заслуге у области научне и здравствене делатности Орден Карађорђеве звезде другог степена уручен је начелнику Војномедицинске академије проф. др пуковнику Мирославу Вукосављевићу, а за изузетне заслуге у медицини и изванредне резултате у здравственој делатности начелнику Клинике за инфективне болести Војномедицинске академије проф. др пуковнику Драгану Микићу уручена је Златна медаља за заслуге.У име одликованих, присутнима се обратио редитељ Емир Кустурица, који је одликован Сретењским орденом првог степена, а данашњу свечаност употпунио је и наступ чланова Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”.