18.12.2019

Promocija zbornika Vojnog Arhiva ISI UO i Istorijskog arhiva PožarevacU kasarni „General Jovan Mišković“ je održana promocija zbornika dokumenata „Izveštaji i naredbe „Nedićeve vlade narodnog spasa“ za okrug požarevački 1941-1944“. Izdavači zbornika su Istorijski arhiv Požarevac i Vojni arhiv Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane u Beogradu. Zbornik su priredili dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva.
Dvotomni zbornik obuhvata dokumenta koja se čuvaju u Vojnom arhivu. U prvom tomu zbornika objavljeni su izveštaji i naredbe za period od 1941. do 1942. godine, dok drugi tom obuhvata dokumenta iz 1943. i 1944. godine.  

Priređivači zbornika izvršili su odabir i objavili dokumenta koja ukazuju na značaj i suštinu organizacije okružnih načelstava u okviru sistema lokalne uprave. Izveštaji Okružnog načelstva u Požarevcu pružaju detaljne informacije o prirodi i metodama nemačke okupacione politike u Srbiji, kao i način na koji su okružna i sreska načelstva postala neposredni izvršioci nemačke politike i nosioci održavanja reda i mira, kao i represivnih mera prema pobunjeničkim pokretima na teritoriji okruga. Izveštaji obiluju i podacima o nastanku i rivalstvu različitih političkih pokreta na okupiranoj teritoriji, zbrinjavanju izbeglica iz NDH, Kosova, Slovenije i Bačke, ulozi predsednika vlade Milana Nedića, pokretu Koste Pećanca, kao i o Ravnogorskom pokretu.


Na promociji su govorili rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, direktor Istorijskog instituta iz Beograda prof. dr Aleksandar Rastović, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, kao i prof. dr Ivana Krstić Mistridželović iz Kriminalističko policijskog univerziteta u Beogradu.
Objavljivanjem dvotomnog zbornika „Izveštaji i naredbe Nedićeve vlade „narodnog spasa“ za okrug požarevački, 1941-1944“ omogućena su dalja istraživanja istorije okupirane Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu.

Promociji su prisustvovali načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić, prorektor za kvalitet i razvoj Univerziteta odbrane pukovnik prof. dr Boban Đorović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja prof. dr Jovanka Šaranović, polaznici Generalštabnog i Komandno-štabnog usavršavanja, deo kadeta i zaposlenih u Univerzitetu odbrane.