07.03.2024

Ministar Vučević potpisao Protokol o saradnji sa Maticom srpskom




Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić potpisali su Protokol o saradnji Ministarstva odbrane i Matice srpske danas u Novom Sadu.



Ministar Vučević je, tom prilikom, zahvalio predsedniku Matice srpske i njegovim saradnicima na prilici da se razgovara o budućoj saradnji.

- Javnost obično Ministarstvo odbrane sagledava samo kroz Vojsku Srbije, koja je najznačajnija i najdominantnija, ali Ministarstvo odbrane ima još i mnogo drugih sektora. Sa mnom su danas ljudi koji vode Univerzitet odbrane, Upravu za odnose sa javnošću, kao i pomoćnik ministra za ljudske resurse, u čijem okviru su Vojni muzej i mnoge druge celine Ministarstva odbrane – istakao je ministar Vučević.

On je podsetio da Ministarstvo odbrane ima i jedan od najimpozantnijih arhiva u celoj državi – Vojni arhiv, kao i Vojnogeografski institut koji je, kada je reč o topografiji, institucija od nacionalnog značaja.



- Sve to može da bude od koristi Matici srpskoj imajući u vidu njeno izdavaštvo i sve ono što radi na očuvanju kulturne baštine, odnosno identiteta našeg naroda i naše države. I rekao bih da nam nije trebalo mnogo da dogovorimo sve ono što ćemo dalje zajednički raditi. Protokol koji smo potpisali, početna je osnova za dalji rad, a već smo i konkretizovali ono što ćemo u narednom periodu da zajednički učinimo i razmenili neke ideje – istakao je ministar Vučević.

On je naglasio da je danas bilo reči i o temama koje se tiču bezbednosti u širem kontekstu stabilnosti naše zemlje i zahvalio gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću što je danas prisustvovao potpisivanju Protokola, jer je Matica srpska simbol Novog Sada i njegov neotuđiv deo.

Govoreći o značaju Protokola koji je danas potpisan, predsednik Matice srpske dr Stanić istakao je da je to prilika za proširenje saradnje sa Ministarstvom odbrane, jer ta institucija nudi resurse za ozbiljnu saradnju.



- Vojska poseduje kapacitete koji su povezani sa naučno-istraživačkim radom, sa segmentom važnog rada u sferi kulture, negovanje vrednosti koje bude onaj duh koji nas vezuje za ovaj prostor koji su naši preci gradili, a treba i mi da gradimo i da ga ostavimo nekim budućim generacijama - rekao je prof. dr Stanić.

On je dodao da je Matica srpska, osim polja delatnosti koje se vezuju za nauku, kulturu i umetnost, zainteresovana za sve ono što vodi stabilizaciji društva ističući posebno značaj vojnog faktora.

- Podržavamo sve što se radi u vojnom sistemu. Mislim da je tu odmerenost i odlučnost da se ide ka sve boljim ishodima vrlo jasna. Verujemo i nadamo se da će to biti dovoljno da u ovoj haotičnoj međunarodnoj situaciji, u kojoj danas živimo, sačuvamo sebe od nekih velikih postradanija - rekao je predsednik Matice srpske dodajući i da se lično zalaže za vraćanje obaveze služenja vojnog roka ilustrujući ličnim iskustvom koliko je to značajno za mladog čoveka.



Protokol koji je danas potpisan je dokument kojim se između Ministarstva odbrane i Matice srpske, kao najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije, uspostavlja saradnja u domenu razvoja kulture i nauke. Protokolom su definisani i oblici zajedničkog delovanja i modaliteti saradnje.

Potpisivanju protokola prisustvovali su v.d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.
photoFOTOGALERIJA