04.03.2024

Letačka obuka kadeta na borbenim helikopterima




U toku je realizacija letačke obuke kadeta pete godine Vojne akademije na borbenim helikopterima „gama“.



Obuka predstavlja završni segment osposobljavanja kadeta Vojne akademije Univerziteta odbrane studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo za početne oficirske dužnosti pilota u helikopterskim eskadrilama Vojske Srbije. 

Programom obučavanja, obuhvaćeni su svi razdeli letačke obuke, sa akcentom na borbenu obuku, kako bi budući piloti bili u potpunosti osposobljeni za upotrebu ovog tipa vazduhoplova, koji je namenjen za izvođenje dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške manevarskim snagama u operacijama Vojske Srbije. 

Kadeti su prethodno uspešno savladali zemaljsku pripremu u tehničkoj učionici, kao i letačku obuku na lakom višenamenskom helikopteru „gazela“ na kojem su se obučavali tokom prethodne godine školovanja.



Realizacija intenzivne letačke obuke kadeta, još tokom školovanja na Vojnoj akademiji, omogućena je zahvaljujući velikim ulaganjima u ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije i višestrukim uvećanjem dostupnosti vazduhoplova za obuku. Na taj način se obezbeđuje da se oni, odmah po prijemu početnih oficirskih dužnosti, fokusiraju na napredne oblike obuke i preobuku za najsavremenije tipove borbenih i višenamenskih helikoptera u naoružanju Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA