26.02.2024

Predavanje Šefa delegacije i Ambasadora Evropske Unije u Srbiji polaznicima 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”




Polaznicima 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” Univerziteta odbrane, predavanje po pozivu je održao šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Srbiji Nj. E. Emanuel Žiofre.



Predavanje, na kom je moderator bio načelnik Visokih studija bezbednosti i odbrane pukovnik Vangel Milkovski, je bilo na temu: „Stanje bilateralnih odnosa sa R. Srbijom i pogledi na bezbednosne izazove, rizike i pretnje u Evropi i svetu”. U diskusiji sa polaznicima, ambasador Žiofre je nastojao da objasni poglede i stavove Evropske unije posebno u vezi Kosova i Metohije, ali i širem kontekstu Balkana.



U sadržajnom izlaganju i diskusiji sa polaznicima 13. klase, šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Srbiji je preneo stavove svoje zemlje o stanju srpsko-turskih odnosa, kao i pogled na situaciji u regionu Balkana, apostrofirajući bezbedonosne rizike i pretnje koje  EU percepira kao specifične. Predavanje po pozivu predstavlja samo još jedno u nizu obraćanja ambasadora međunarodnih organizacija, koje se realizuje u okviru nastavnog područja „Strateško okruženje” Programa usavršavanja Visokih studija bezbednosti i odbrane.



Predavanju je, pored načelnika i polaznika 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, prisustvovao i načelnik Škole nacionalne odbrane, pukovnik Mićo Suvajac.