20.02.2024

Izaberi vojne škole – pravi spoj akademskog i vojničkog




Konkurs za upis u vojne škole koji je raspisan 15. februara i otvoren do 31. marta prilika je za sve mladiće i devojke koji razmišljaju o vojničkom pozivu kao svojoj budućoj karijeri da se prijave i postanu deo stroja naše vojske. Kako izgleda školovanje na Vojnoj akademiji, u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi „1300 kaplara“, svi oni koji maštaju da jednog dana ponesu uniformu Vojske Srbije mogu svake subote tokom trajanja konkursa da vide tokom „Otvorenih vrata“ u ovim školama od 10 do 13 časova i saznaju iz prve ruke o životu i radu kadeta i učenika, kao i o uslovima koje vojne škole pružaju.



Tim povodom, načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni prof. dr Srđan Blagojević, govoreći o značaju Vojne akademije za Vojsku Srbije i Republiku Srbiju, podsetio je na bogatu tradiciju našeg vojnog školstva, dodajući da je Vojna akademija vojna obrazovna ustanova s tradicijom dugom skoro 175 godina i da je tokom svih tih godina uvek bila na visini dodeljenog zadatka.

- Misija Vojne akademije uvek je bila ista - da obezbedi visokoobrazovane, kompetentne, stručne, moralno čvrste i fizički jake oficire, koji su spremni da odgovore svim zadacima koji se pred njih postave – naglasio je pukovnik Blagojević.



Danas je Vojna akademija, kako je istakao, moderna vojnoobrazovna ustanova čiji se studijski programi stalno unapređuju i usaglašavaju sa svim novitetima u oblasti odbrane i bezbednosti.

- Naša Vojna akademija stoji rame uz rame sa svim savremenim vojnim akademijama sveta. Pratimo šta se dešava u svetu u oblasti odbrane i bezbednosti i osavremenjujemo naše studijske programe. Školovanje u Vojnoj akademiji prati ubrzani razvoj naše vojske i na osnovu toga stalno preispitujemo studijske programe i unapređujemo ih, ali i akreditujemo nove – istakao je načelnik Vojne akademije.

Govoreći o prednostima školovanja u vojnim školama i zašto su one dobar izbor za mladog čoveka, pukovnik Blagojević istakao je vrhunsko znanje koje stiču učenici i kadeti, mogućnost stalnog usavršavanja tokom karijere i siguran posao.



- Školovanjem u vojnim školama naši kadeti i učenici stiču vrhunsko opšte obrazovanje koje ih svrstava rame uz rame sa svim studentima i učenicima koji su završili civilne škole i fakultete. Tu je i stručno, profesionalno obrazovanje, gde stiču znanja koja će im omogućiti da sutra u jedinicama vrlo uspešno obavljaju svoje prve, početne dužnosti. Naravno, vojna profesija je razvojna profesija i nakon završenih vojnih škola oni nastavljaju sa usavršavanjem, pružaju im se brojne mogućnosti daljeg školovanja, razvijanja i napredovanja u službi. Kao jednu od prednosti školovanja u vojnim školama naveo bih i siguran posao koji očekuje sve naše učenike i kadete – istakao je pukovnik Blagojević i naglasio da su školovanja u vojnim školama besplatna uz obezbeđen smeštaj, ishranu, udžbenike, opremu za nastavu i obuku, brojne vannastavne aktivnosti, ali i učeničku, odnosno studentsku stipendiju.

O svojim iskustvima o školovanju na Vojnoj akademiji sa zadovoljstvom govore i kadeti četvrte godine Vojne akademije Saša Šušnjar i Irena Koturović, koji ističu da je školovanje u vojnim školama izazovnije i zanimljivije od školovanja u drugim školama i da se radom, disciplinom i visokom motivisanošću za vojni poziv sve prepreke uspešno savladavaju.

- Kao nekadašnji učenik Vojne gimnazije, a sada kadet Vojne akademije, mogu reći, iskreno, da nisam očekivao toliko drugarstava i prijateljstava koja se rađaju, a zatim i razvijaju tokom školovanja u vojnim školama. Zaista, sva prijateljstva koja negujemo ne viđaju se svuda. Upućeni smo jedni na druge, uvek pomažemo jedni drugima, kako kroz školovanje, tako i tokom karijere i života – rekao je kadet Šušnjar.



On je istakao i da se u Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji usvojena teorijska znanja proveravaju i praktično, čime ona postaju jasnija i lakše se savladaju, a kasnije i primenjuju.

Osvrnuvši se na izazove tokom školovanja, kadetkinja Irena Koturović naglasila je da je „period prilagođavanja“ bio najizazovniji za nju, jer je to bio prvi susret sa „vojničkim životom“, ali da su se kasnije nizali uglavnom lepi trenuci.

- S obzirom na to da sam nakon završene civilne gimnazije odlučila da upišem Vojnu akademiju, dolazak iz civilne strukture u vojnu sredinu, u kojoj sve funkcioniše na drugačiji način u odnosu na ono na šta sam navikla, za mene je bio veliki izazov. Međutim radom, disciplinom i visokom motivisanošću sve je dostižno, i sve se postiže – rekla je kadetkinja Koturović izdvojivši kao najlepše trenutke školovanja zajedničke obuke i terene tokom kojih su proveravana stečena znanja, ali i dodatno razvijana prijateljstva i snaga kolektiva.



Načelnik Vojne akademije pukovnik Blagojević, kao i kadeti četvrte godine Saša i Irena pozvali su mlade koji razmišljaju o vojničkom pozivu kao budućem zanimanju da posete vojne škole tokom „Otvorenih vrata“ i da informacije o konkursima potraže na internet stranicama Ministarstva odbrane i vojnih škola.

Konkurs za upis u vojne škole otvoren je do 31. marta 2024. godine. Prijavite se!
photoFOTOGALERIJA