sto 1.jpg

Округли сто о Нацрту закона о војном образовању

31. 03. 2014

У оквиру јавне расправе о Нацрту закона о војном образовању, која траје од 5. до 31. марта, дана 28.03.2014. године у Дому Војске Србије  је организован округли сто на коме су о овом акту говорили заинтересовани представници институција, јавних служби и организација.

Скупу су присуствовали помоћник министра за људске ресурсе Милош Јанковић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Миодраг Јевтић, начелник Војне академије, генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Управе за кадрове Министарства одбране бригадни генерал Драгосав Лацковић, као и представници Националног савета за високо образовање, Конференције универзитета, научноистраживачких организација и других јавних служби.

Отварајући дебату, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Миодраг Јевтић указао је на основне смернице и циљеве доношења Закона и истакао да је министар одбране 21. новембра 2012. године именовао Радну групу којом је он руководио, а у којој су учествовали представници организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије.

Генерал Јевтић је подсетио да је по закону материја војног школства у надлежности Министарства одбране, те да је основни разлог доношења Закона о војном образовању потреба усаглашавања важећих прописа којима су уређени оснивање, организација и рад војних школа као војних служби са прописима о одбрани, Војсци Србије и правилима војне службе.

– У вези са овим, разлог за доношење Закона јесте и потреба за хармонизацијом система војног школства са системом средњошколског и високог образовања у Републици Србији – истакао је ректор Универзитета одбране и појаснио да се усаглашавање односи на утврђивање посебности образовања у систему одбране односно на прописивање посебних циљева и задатака у систему одбране који произилазе из специфичне природе војне службе.

Генерал Јевтић је подвукао основне проблеме које нови Закон треба да реши и истакао значај нормативног уређења специфичности војног образовања, а појаснио је и зашто је неопходно било доношење новог закона а не измена постојећег.

– Треба имати у виду да је реч о преузетом савезном пропису, па би његове измене и допуне обухватиле више од 50% одредаба, а, у складу са јединственим методолошким правилима за израду прописа, у том случају се доноси нови пропис – образложио је ректор Универзитета одбране.

На питања присутних, међу којима и она која се тичу усклађивања војног и цивилног образовања и поступка верификације образовних институција, постављена од стране представника Министарства просвете Републике Србије, као и радноправног статуса наставника, одговарали су генерал Јевтић, начелник Управе за кадрове Министарства одбране бригадни генерал Драгосав Лацковић, директор Војне гимназије, пуковник Милан Стевић, и генерални секретар Универзитета одбране пуковник Слободан Кисић.

Нацртом Закона који је објављен на сајту Министарства одбране предлаже се уређивање циљева и начела војног образовања, процеса школовања, усавршавања и оспособљавања за потребе одбране и Војске Србије, планирање и организовање војног образовања, посебни услови и начин остваривања наставних и студијских програма, као и положај наставника војношколских установа, ученика, кадета, односно студената и полазника и финансирање војношколских установа.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас