zgrada 1.jpg

Честитка ректора припадницима Универзитета одбране поводом предстојећих празника

29. 12. 2014

 

Уважени припадници Универзитета одбране, поштоване будуће колеге,

иза нас полако остаје 2014 година, препуна испуњених планова, активности и резултата. Посебна пажња је била посвећена кадетима, осавремењавању студијских програма, унапређењу академске и војностручне едукације, уређењу научноистраживачког рада, публиковању неопходних уџбеника, увођења у редовну употребу информатичког система на свим нивоима. Поштовање законитости и  важећих критеријума, очувани персонални и институционални интегритет приликом избора наставног кадра су карактерисали наш рад и ове године. Финансијска дисциплина, изванредно остварена  сарадња са свим државним универзитетима у земљи, велика посвећеност подршци напорима нашег државног и војног руководства за  прихватање наше Србије као интегралног европског чиниоца огледали су се у активном и запаженом  учешћу у бројним универзитетским и стручним конференцијама и скуповима у нашој земљи и широм Европе и света.  Успостављена је и озваничена одлична сарадња са  свим универзитетима одбране централноевропских земаља и региона, са 71 Универзитетом  Дунавске конференције, Универзитетом одбране НР Кине, Државним универзитетима у Босни и Херцеговини, Хрватској и Словенији. Реакредитација Универзитета одбране, реакредитација, припрема и акредитација више десетина студијских програма на сва три нивоа високог образовања, акредитација студијског програма на енглеском језику, унапређење наставе на сва четири нивоа каријерног усавршавања официра, школовање лица из грађанства и иностранства, интезивни рад на изради нацрта Закона о војном образовању, ТЕМПУС  и бројни други научни пројекти, значајно остварени резултати на унапређењу образовног процеса у области одбране у оквиру ДЕЕП програма су такође дело интезивног рада руководних и пословодних органа, стручних већа и комисије за квалитет Универзитета одбране, укључујући немерљив  допринос високошколских јединица и кадетског парламента. Потпуна посвећеност и тимски рад припадника Ректората су били и остали залог раније присутних а сада и по много чему препознатих потреба за дефинисање функционалне и организационе интеграције нашег универзитета. Испољена спремност, обученост и активно учешће у мисијама наше војске је веома добро прихваћена од стране наших колега са других Универзитета и шире друштвене заједнице. Годишњи извештај о свему учињеном ће засигурно бити предмет адекватне пажње Менаџмента нашег Министарства одбране.

А за пар дана улазимо у 2015. и ускоро пету годину постојања нашег Универзитета који је објединио део образовних, истраживачких и других ресурса који на нашем простору трају више од 170 година. Континуитет је услов даљег развоја и јачања квалитета сваког друштва, а образовање и употребљиво стечено знање су највеће вредности века у коме живимо. Хармонизацијом нашег војног школства са цивилним као и стандардизацијом са таквим активностима на међународном плану, успевамо у ономе што је и смисао нашег постојања : да наш професионални официр буде високо образован, интероперабилан и потпуно равноправни део наше и међународне академске заједнице. Као главни приоритет определили смо потребу за изградњом ове моћне референце наше Војске и Министарства одбране у садашњим и будућим билатералним односима и ту не сме бити одступања, независно ко непосредно координира ове активности.

Примарни задаци у наредном периоду се, поред очувања постојећих, односе на законску регулативу, статусна питања наставника уз коначно обједињавање свих војних академских ресурса, што уз сво уважавање аутономности оваквих институција неизбежно захтева и примену основних војних постулата из области наука одбране.

Са таквом визијом, руководству, кадетима и полазницима, свим наставницима и припадницима Универзитета Одбране у Београду, честитам предстојеће празнике, уз најискреније жеље за добро здравље њима и њиховим породицама, као и много успеха у даљем развоју, препознавању и очувању нашег Универзитета.   
 

                                                                          Ректор Универзитета одбране

                                                                                 Генерал-потпуковник

                                                                             Проф. др Миодраг ЈевтићOбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас