1BK 9047[1].jpg

Беседа ректора Универзитета одбране у Београду

29. 02. 2012

Господине министре одбране, господине министре за просвету и науку Републике Србије, господине начелниче Генералштаба, генерали и официри, цењени ректори, декани и професори, ваше преосвештенство, господо војни изасланици, уважени директори, доктори, кадети, даме и господо, драги гости, добродошли на свечаност уприличену у част прве годишњице Универзитета одбране у Београду.

На годишњицама се обично сећамо прошлости и славних предака.

Ипак, ми који смо преузели одговорну дужност да препознамо неисцрпну енергију и умни потенцијал младих генерација, да интегришемо расположиве ресурсе и хармонизујемо наш образовни процес са академском заједницом наше државе, одлучили смо да поштујемо историју, традицију, вековно стваране вредности, али и да се непоколебљиво суочимо са временом садашњим и боримо за боље сутра.

Универзитет одбране је основан одлуком Владе Републике Србије, на данашњи дан пре годину дана. Овај важан државни пројекат функционално је објединио образовне и научно-истраживачке потенцијале Војне академије и Војномедицинске академије у Београду.

Управо зато је ово и дан нашег Универзитета, јер смо спојили традиционално и модерно, а примером и делом потврдили да народи и људи који имају дугу духовну вертикалу, имају више снаге и отпорности у садашњости и са више смелости пројектују своју будућност.

У нашој искреној жељи да трајемо, да новим мостовима додирнемо и обале на непроходним просторима, да спајамо прошлост и садашњост а не измакне нам будућност, желимо да стварамо институцију која ће постати гигант струке и науке, препознатљиву референцу МО и ВС, институцију од стратешког значаја за систем одбране и државу Србију.

Предуслов за то су знање и образовање. Та спознаја била је идеја водиља за менаџмент нашег Министарства одбране и за све нас који смо учествовали у стварању нашег Универзитета одбране.

Наравно, велика је одговорност али и величанствени изазов учествовати у стварању профила будућих српских официра који мора бити хармоничан склад најсветлијих традиција наше Војске, али и времена и простора у коме живимо.

Модеран српски официр данас и сутра мора у себи да обједињује војничку част и стваралачку снагу која ће бити основ сталног уздизања и усавршавања у складу са достигнућима  у области наука одбране.

Жеља нам је да стварамо врхунске стручњаке, али и да кроз студије и касније каријерно усавршавање ослободимо стваралачки дух даровитих и високомотивисаних људи који су покретачка снага сваког напретка.

Они су наше непроценљиво богатство. А војска и држава, морају успоставити такав вредносни систем заснован на спознаји да је губитак или занемаривање умних потенцијала један од највећих националних и економских губитака. Као професор, научни радник и официр тврдим да онај ко у своју науку не улаже и на сопствену памент не рачуна, мора скупо да плаћа туђу.

Свака свечаност је догађај који се овенчава посебном причом. Ево кратке приче о нама.

У свету постоји много војних или универзитета одбране а наш узор је био Универзитет одбране Чешке Републике; зато су ова два универзитета и јединствена у Европи, зато је и данас са нама наш драги пријатељ генерал Урбан.

Упорним радом и реалним проценама препознали смо наше највредније ресурсе : научно и наставно особље врхунског квалитета али и добро опремљене лабораторије и  институте. 

Желимо да млади људи – најбољи међу добрима, са поносом хрле да студирају на акредитованим студијским програмима  у три научна поља и на три нивоа студија, постајући тако снага наше Војске и државе. Ова високошколска институција, иако најмлађа у земљи, већ има свој корпоративни идентитет и дефинитивно није виртуелна категорија.

Улажемо велике напоре да свако сутра буде боље него јуче и да војно школство поново постане препознатљив бренд нашег Министарства одбране у земљи и свету.

Веома је важно споменути чињеницу да нас је Конференција универзитета Србије примила у своје редовно чланство одмах по оснивању и да смо добили изузетно велику подршку академске заједнице у свим сегментима универзитетског деловања. Њихова драгоцена искуства смо уградили у наша оснивачка и нормативна акта.

Колеге са других универзитета јединствене су у ставу да је нашим оснивањем значајно ојачана академска заједница, имајући пре свега у виду организованост и одговорност система из кога долазимо. Одмах смо партнерски укључени у неке од раније одобрених научно-истраживачких пројеката, договорена је мобилност наставног особља и кадета/студената а потписали смо и Споразуме о сарадњи са Универзитетима у Београду, Крагујевцу, Државним универзитетом у Новом Пазару, Бањалуци, а данас и са Универзитетом одбране Чешке Републике.

Посебна нам је част што је поводом Дана Универзитета, данас је у Ректорату Универзитета одбране одржана свечана седница Ректорског савета КОНУС-а.

Куда даље ?

-         Почетак докторских студија,

-         Акредитација нових студијских програма,

-         Јачање квалитета наставног процеса,

-         Препознавање потребе за материјалном валоризацијом наставничке делатности,

-         Снажна подршка каријерном усавршавању официра кроз сва 4 степена,

-         Оснивање кадетског истраживачког центра,

-         Јачање академске и научно-истраживачке сарадње у нашој земљи,

-         Успостављање регионалне и међународне универзитетске сарадње

Под окриљем нашег Универзитета стасавају будући команданти, пилоти, пешадинци, артиљерци, инжењери, лекари, војне дипломате, и то и женског и мушког рода. У оквиру система одбране створене су све неопходне претпоставке за родну равноправност у овом домену и тако смо, поштујући императиве доба и цивилизације којој припадамао, још једном показали да можемо у корак са светом и временом.

Истрајаћемо на том путу !  

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Октобар 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас