DEEP 1.jpg

Анализа реализације у 2014. и усаглашавање ДЕЕП активности за 2015. год.

28. 11. 2014

Делегација експертског тима НАТО, коју је предводио Жан Дандураин (Jean d'Andurain), посетила је Ректорат Универзитета одбране Министарства одбране у периоду од 25-26. новембра 2014.год. Циљ дводневне радне посете је анализа реализације активности у оквиру Програма за унапређење образовног процеса у области одбране (DEEP) између Републике Србије и НАТО за 2014. годину, као и координација планских активности за наредну годину. Програм за унапређење образовног процеса у области одбране (The Defense Education Enhancement Program – DEEP)  је иновативна мултинационална иницијатива за образовање, која је дизајнирана да помогне партнерским и другим земљама да изграде капацитете кроз реформу образовања у систему одбране и инкорпорирају вредности у духу Партнерства за мир (PfP).

Говорећи о значају посете, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Миодраг Јевтић, истакао је да се данас навршава тек прва година од како је установа коју предводи на овом задатку, изражавајући задовољство због могућности да у сарадњи са иностраним партнерима континуирано унапређујемо наш војнообразовни процес.

- Потпуно смо посвећени томе да официр наше војске, након дипломирања не буде официр који ће само да извршава непосредне задатке, већ да буде академски образован, равноправан и активни учесник друштвене заједнице у којој живимо, али и да буде спреман да сарађује са нашим колегама официрима из других земаља. Реализацијом овог и других пројеката у оквиру ИПАП програма брже ћемо достићи европске образовне стандарде али истовремено остварити интероперабилност и компатибилност  са осталим оружаним снагама у међународном окружењу – нагласио је генерал Јевтић уз подсећање да је  Србија из једног тешког периода увоза безбедности, дошла у фазу извоза безбедности широм света.

Према речима вође НАТО делегације Жана Дандуријана, када је пре годину дана започет рад на Програму за унапређење образовног процеса у области одбране са више земаља, циљ је био да се пронађе најбољи начин за остваривање сарадње, и тада су установљена два правца у плану сарадње – интероперабилност и акредитација. Већ сад се може рећи да програм за Србију представља један од најуспешнијих програма које НАТО тренутно реализује са партнерским земљама.

-Овакву врсту сарадње ми називамо интелектуална интероперабилност, а то значи да би смо могли да радимо заједно, треба да се уверимо да делимо интересовање за одређену проблематику – оценио је Дандријан додајући да су основе за интелектуалну интероперабилност исте вредности, иста стремљења и напори.

Састанцима у оквиру ове радне посете експертског  тима Конзорцијума  европских војнообразовних институција присуствовали су и представници организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, а први пут је јавно промовисан и курикулум за школовање подофицира, при чему је најављено да ће га седам земаља НАТОА и Партнерства за мир врло брзо увести у употребу.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас