BKI_9030 [1].jpg

ОБЕЛЕЖЕН ДАН УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ У БЕОГРАДУ

28. 02. 2012

Свечаношћу у Великој ратној сали старог Генералштаба дана 24. фебруара 2012. године, обележен је Дан Универзитета одбране у Београду, најмлађе високошколске установе у академској заједници Републике Србије.

Скупу су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, министар просвете и науке Жарко Обрадовић, чланови Ректорског савета Конференције универзитета Србије на челу са председником проф. др Бранком Ковачевићем, представник српске православне цркве, ректор Универзитета одбране Чешке Републике професор др Рудолф Урбан са сарадницима, ректор државног Универзитета у Бања Луци проф. др. Станко Станић са сарадницима, страни војни представници акредитовани у Београду,  чланови Наставно-научних већа ВА и ВМА, чланови кадетског парламента, представници академске заједнице, јавног и културног живота, као и бројни гости.

Говорећи о значају прве годишњице од оснивања Универзитета одбране у Београду, ректор генерал потпуковник проф. др Миодраг Јевтић је истакао да су оснивањем те високошколске војне установе интегрисани расположиви ресурси и хармонизован образовни процес са академском заједницом Србије. "У том процесу одлучили смо да поштујемо историју и традицију и вековима стваране вредности, али и да се непоколебљиво суочимо са садашњим временом и боримо за боље сутра. Тај важан државни пројекат функционално је објединио образовне и научно-истраживачке потенцијале Војне академије и Војномедицинске академије у Београду" – нагласио је генерал Јевтић додајући да је циљ стварање препознатљиве референце Министарства одбране наше земље и институције од стратешког значаја за систем одбране и државу Србију, а предуслов за то су знање и образовање.

Та идеја, како је истакао, била je водиља за све оне који су учествовали у стварању Универзитета одбране, а уједно и величанствени изазов стварања профила будућих српских официра који треба да имају хармоничан склад најсветлијих традиција наше војске, али  и времена у којем живимо. "Модеран српски официр, данас, али и сутра, мора да обједињује војничку част и стваралачку снагу која ће бити основ сталног усавршавања у складу са достигнућима наука одбране. Жеља нам је да стварамо врхунске стручњаке, али да кроз студирање, и касније каријерно усавршавање ослободимо стваралачки дух даровитих и високомотивисаних људи који су покретачка снага сваког напретка" – истакао је ректор Универзитета одбране додајући да су ти људи непроцењиво богатство наше војске. Према његовим речима, улажу се велики напори да војно школство поново постане препознатљиви бренд нашег Министарства одбране у земљи и свету, истичући да о очекивањима и потенцијалима Универзитета одбране сведочи и чињеница да га је Конференција универзитета Србије (КОНУС) примила у своје редове одмах по оснивању и да је подршка академске заједнице била присутна у свим сегментима конституисања.

У току свечаности, а на основу одлуке Сената, Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, је уручио почасни докторат професору др РудолфуУрбану, ректору Универзитета одбране Чешке Републике у Брну, чиме је он постао први почасни доктор Универзитета одбране. Професор др Рудолф Урбан изразио је задовољство и захвалност на урученом признању, нагласивши да у основи тог геста он види пријатељство, разумевање и сарадњу два универзитета. "Од почетка је наша добра сарадња допринела томе да сарађујемо као равноправни партнери, а тако се наши односи развијају и даље. Био сам присутан када се дискутовало о називу ваше високошколске установе и поносан сам што сте изабрали то име, јер сада у Европи постоје два универзитета одбране - Универзитет одбране у Брну и Универзитет одбране у Београду" - рекао је професор Урбан. Професор је захвалио тиму генерала и пуковника са којима је сарађивао као и свим својим, како је нагласио, српским пријатељима.

У име заједнице универзитета Србије, коју чини 17 акредитованих универзитета и 275 хиљада студената, ректор београдског универзитета професор др Бранко Ковачевић честитао је Универзитету одбране годишњицу и истакао да је „оптичка варка“ када се говори о првој годишњици војног школства у Србији. Подсетио је да је оно старо колико и високо школство у нашој држави и да су захваљујући војсци српски универзитети раније били високо рангирани у свету. "Шта смо на крају урадили, наравно, урадили смо оно што би свако паметан урадио. Повезали смо и сачували богату традицију коју мало која земља у Европи има, направили смо континуитет према захтевима модерног времена и модерне државе и војно школство увели у српски научно-високообразовни простор и у европски образовни простор, јер војска је институција државе и без војске нема државе" - рекао је професор Ковачевић.

Он је захвалио свима који су помагали и учествовали у развоју Универзитета одбране, а посебно је похвалио ангажовање министра Шутановца. "Желим да захвалим министру одбране који је улагао напоре да се сви тешки задаци, формално-правне и суштинске природе реше, и допринео оснивању Универзитета одбране, његовом развоју и повезивању војног и цивилног школства. Због тога је седамнаест ректора и одлучило да Повељу КОНУС-а доделе министру Шутановцу" – нагласио је ректор Ковачевић.

Захваљујући на признању, министар Шутановац је нагласио значај оснивања ове војне високошколске установе како за образовање официра, тако и за државу у целини. Он је нагласио да је у оквиру свеукупне реформе система одбране, реформисано и војно образовање као један од најважних сегмената система одбране. "Вишедеценијска тежња и потреба за оснивањем таквог универзитета сазрела је пре три године када смо кренули са остваривањем те замисли" – истакао је министар додајући да је на том путу било отпора, али да су све сумње биле отклоњене 2010. године акредитацијом студијских програма за сва три нивоа студија. Према његовим речима, универзитетски оквир је стављен у веома важан сегмент у образовању официра током читавог живота, каријерно усавршавање, које од ове године има четврти ново образовања, односно Високе студије безбедности и одбране.

"У овом тренутку на Универзитету одбране студира 846 кадета, међу којима 196 девојака и 10 цивила, а њихово школовање води 256 професора и асистената. Ове године уписана је и прва генерација на докторским студијама, а имамо и неколико страних држављана" – навео је министар одбране, додајући да квалитетни услови студирања, сигурна радна места, вођена каријера и признавање диплома стечених у војним школама изазива велико интересовање младих људи у нашој земљи, о чему сведочи податак да се од шест до десет кандидата пријављује за једно упражњено место. "Први и основни циљ је школовање високо професионалног и мотивисаног официра потпуно оспособљеног за све три мисије дефинисане Законом о војсци (одбрану земље, учешће у мировним мисијама и помоћ грађанима у случају елементарних непогода)" – поручио је министар Шутановац. Министар је оценио да чињеница да имамо кадете и студенте са више континената најбоље показује да смо на добром путу, а резултати које смо до сада остварили добра су основа али и подстицај за даљи рад.

Свечаност је завршена пригодним коктелом, који је својом музиком улепшао камерни квартет "Станислав Бинички".

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Октобар 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас