beti 1.jpg

РАЗМЕНА ЗНАЊА И ЈАЧАЊЕ СТАНДАРДА БИОЛОШКЕ БЕЗБЕДНОСТИ И БИОЛОШКЕ СИГУРНОСТИ

28. 01. 2015

Београд, 22/23.јануар 2015. – Универзитет одбране у Београду и Европски центар за мир и развој (ECPD) Универзитета за мир УН, у сарадњи са Међународним центром за безбедносне студије (ICIS) у Инсубрији, Комо, Италија, били су организатори дводневног Тренинг програма за националне експерте који је реализован у оквиру Пројекта Центра за изузетност Европске Уније у домену хемијско/биолошко/ радиолошко/нуклеарне (ХБРН) заштите ЕУ CBRN CoE : Управљање, развој знања и трансфер добре праксе у домену биолошке безбедности и биолошке сигурности и менаџмент биолошких ризика.  Овај пројекат се у Републици Србији имплементира од 2013. године под покровитељством  Републичког тима за ХБРН заштиту, а изабрани национални координатори, проф. др Елизабета Ристановић и мр Марија Ђурић-Трајковић окупиле су еминентне стручњаке из националних академских, научних и стручних институција које се у домену својих активности сусрећу са биохазардима и одговорни су за унапређење стандарда биолошке сигурности и биолошке безбедности и биолошке заштите.

Проф. др Елизабета Ристановић поздравила је учеснике курса у име ректора Универзитета одбране у Београду генерал-мајора проф. др Младена Вуруне, нагласивши да  Универзитет одбране снажно подржава све националне и међународне напоре усмерене ка подизању нивоа свести научне и стручне јавности, као и  доносилаца одлука о биолошким опасностима и ризицима,  који представљају један од највећих безбедносних изазова 21. века, посебно уколико се узме у обзир могућност њихове злоупотребе, применом генетичког инжењеринга и биотехнологије. Она је истакла да су у наставне садржаје Војне академије Универзитета одбране на свим нивоима школовања уведени наставни садржаји из ове области, а да постоје и два електронска курса за учење на даљину.

- Желимо да кроз овакве програме, као део европске породице народа искажемо спремност за унапређење мера биолошке заштите на свим нивоима и тиме допринесемо афирмацији опредељења наше земље и глобалној борби против ове пошасти. Верујемо да ће Вам се допасти садржаји програма, али сматраћемо да смо постигли циљ само ако ово буде интерактивна размена знања, искустава и праксе. И ако убудуће, заједничким напорима, као представници струке утичемо на подизање свести јавности и доносилаца одлука о овој великој опасности и неопходности јачања стандарда биолошке безбедности и биолошке сигурности и оспособљавању националних капацитета и ресурса за биолошку одбрану, чиме би постали још важан део глобалног  фронта против тероризма–рекла је професорка  Ристановић.

Иначе, Универзитет одбране и Европски центар за мир и развој Универзитета за мир УН остварују вишегодишњу партнерску сарадњу у различитим академским областима. Родоначелник те сарадње био је генерал-потпуковник проф. др Владимир Војводић, некадашњи начелник ВМА, велико име светске атомско-биолошко-хемијске заштите. Та успешна сарадња настављена је и данас, о чему је у свом поздравном обраћању говорио и председник Извршног борда ECPD-а, који се при том ректору и руководству Универзитета одбране захвалио на активном доприносу у сарадњи и истакао неопходност њеног даљег јачања. 

Национални ХБРН координатор г-дин Марко Миливојевић из Министарства унутрашњих послова говорио је о свеобухватним активностима Републике Србије у домену ХБРН заштите. Професор др Mauricio Martellini, један од водећих европских стручњака у сегменту менаџмента ХБРН одбране, тим-лидер најзначајнијих пројеката ЕУ у области спречавања пролиферације оружја за масовно уништење, изразио је своје задовољство организацијом Тренинг програма и сарадњом са нашим националним представницима.

Током дводневног рада, проф. др Елизабета Ристановић и мр Марија Ђурић-Трајковић представиле су најновија сазнања из области биолошких ризика, заштите здравља на раду, биолошке безбедности и биолошке сигурности, процене и контроле биолошког ризика, принципа контроле и управљања инфраструктуром и опремом, контроле инфекције, деконтаминације и управљања биолошким отпадом, паковања, транспорта и режима контроле биолошких материјала као робе двоструке намене,  улоге и задатака Светске здравствене организације у ванредним ситуацијама, стандардима и интегрисаном управљању квалитетом у области безбедности и здравља на раду, а посебну пажњу изазвала су предавања из области кризне комуникације у ванредним ситуацијама изазваних биолошким опасностима и могућностима генетичког инжењеринга и биотехнологије у смислу злоупотребе науке у циљу унапређења биолошког оружја, као и о етичким принципима научноистраживачког рада у овој области и међународној и домаћој регулативи у области генетски модификованих организама.  Учесници су у оквиру округлих столова и радионица имали прилику да искажу своја знања и искуства као и потенцијале институција које представљају и једногласно нагласили неопходност заједничког рада у овој области као и потребе за обједињавањем националних ресурса.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас