Zgrada Rektorata22.jpg

ЖЕНЕ У СИСТЕМУ ОДБРАНЕ: ОД КАДЕТА ДО КОМАНДАНТА

27. 12. 2011

У Ректорату Универзитета одбране данас је одржан Пети састанак Аналитичке групе МО и ВС за анализу спровођења Националног акционог плана за примену резолуције Савета безбедности УН 1325 која афирмише место и улогу жена у сектору безбедности и вођење родно одговорне кадровске политике.

Ректор Универзитета одбране, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић поздравио је чланове Аналитичке групе изразивши задовољство што се баш данашњи састанак, када се сумирају резултати досадашњег рада и праве планови будућих активности, одржава управо на Универзитету одбране, као институцији која треба да кроз систем војног образовања и усавршавања постави камен темељац и профилише систем вредности будућих официра, у коме значајно место треба да заузме управо родна равноправност.

- На нашим факултетима, у Војној академији и у Војномедицинској академији,  школују се данас кадеткиње које су се определиле за војни позив. И постижу изузетне резултате спремајући се за оно што је у српској војничкој традицији и вредносном коду  вековима било сматрано типично мушком професијом. Остваривањем таквих резултата  показују примером и делом да су равноправне, али пре свега високо мотивисане за извршавање свих задатака и обавеза које пред њих поставља  нимало лак војнички позив. Под окриљем нашег Универзитета стасавају будући команданти, пилоти, пешадинци, артиљерци, војне дипломате, инжењери, лекари и то и женског и мушког рода. У оквиру система одбране створене су све неопходне претпоставке за родну равноправност у овом домену и тако смо, поштујући императиве савременог доба и цивилизације којој припадамо још једном показали да можемо укорак са светом и временом. Истрајаћемо на том путу-казао је генерал  Јевтић.   

Он је нагласио да ће Универзитет одбране пружити пуну подршку раду Аналитичке групе и свим активностима везаним за унапређење спровођења  Националног акционог плана из делокруга надлежности Министарства одбране и Војске Србије.

- Упознат сам са Вашим досадашњим активностима и подржавам Ваш рад. Знам да су чланице ове Групе дале одлучујући  допринос изради Националног акционог плана за примену ове Резолуције који је усвојила Влада наше државе. Али то су тек први кораци на дугом путу. Министарство одбране је носилац ове активности на нивоу целог сектора безбедности. Поставили смо циљ и пењемо се ка њему. А коначан успех постићи ћемо онда кад се о овим питањима не буде оволико причало, већ када буду потпуно имплементирана у наш свакодневни живот и рад.- рекао је ректор Универзитета одбране Србије.  

 

 

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас